Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Att lyckas med flytt av träd

Ett femtiotal personer samlades i tisdags kväll till ett öppet seminarium som handlade om flytt av stora träd.

På plats fanns trädexperten Gary Watson från USA som tidigare under dagen medverkat på ett seminarium för branschfolk i samma ämne. Bakgrunden till de bägge seminarierna är att det inom Trafikverkets byggprojekt har och kommer att flyttas träd i större omfattning, bland annat i Göteborgsregionen inom projekten Västlänken och Hamnbanan.  

Gary Watson, forskningsledare på Morton Arboretum i Chicago, anses vara den ledande experten på just flytt av stora träd. Han menar att det är en utmaning att flytta stora träd, men inte alls omöjligt.

- Man har flyttat träd i alla tider, säger Gary Watson. De maskiner som används har utvecklats, men egentligen är de grundläggande principerna fortfarande samma. Med rätt kunskap och rätt utrustning kan man flytta de flesta träd.

Viktiga framgångsfaktorer är vilket skick trädet befinner sig i före flytten och hur man förbereder trädet, till exempel genom att beskära rötter. Den utrustning som används måste också vara anpassad till trädet. Trädet kräver dessutom omsorg efter flytten, främst genom bevattning. 

- En vanlig uppfattning är att trädets rötter växer rakt ner i marken, och många har därför svårt att se hur man kan flytta ett stort gammalt träd, fortsätter Gary Watson. Men 85 procent av alla träd har ett liggande, horisontellt rotsystem som sprider sig långt från trädet och nära markytan, vilket gör det möjligt att komma åt rötterna och förbereda dem inför flytten

Det pågår en hel del forskning inom området, bland annat av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Det är viktigt att vetenskapligt undersöka vad som är orsaken till att träd dör efter en flytt. Med kunskap om detta, kan man undvika att det sker i framtiden. 

Trafikverket och Göteborgs Stad arrangerade seminarierna, i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet.