Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Bemötande av kritik på debattplats i GP

Bemötande av kritik mot projekt Västlänken avseende upphandling av arbeten i Götatunneln samt tätning av Västlänken.

Den senaste tiden har Göteborgs-Posten publicerat två debattartiklar från två olika avsändare, med allvarliga anklagelser mot Trafikverket och projekt Västlänken. Den ena menade att upphandlingen av förstärkningsarbetet av Götatunneln varit olaglig. Den andra att underlaget för tätningen av Västlänken är otillräcklig och att tredjepartsgranskare ignorerats av projektet.

Upphandlingen av arbetet med Götatunneln
I en av debattartiklarna menar debattören att upphandlingen skett på ett "lagvidrigt sätt". Det stämmer inte. Trafikverket har skött upphandlingen av arbetena avseende Götatunneln på ett korrekt sätt och det är inget som projektet gjort ensamt utan det har även stämts av med verkets jurister.

Arbetet i Götatunneln är en del av de tidskritiska arbetena i kontraktet avseende entreprenaden Centralen och upphandlingen gick till genom en så kallad "Tillåten direktupphandling". Förutsättningarna medgav alltså en förhandlad upphandling utan föregående annonsering och det är helt i enlighet med upphandlingslagstiftningen.

Debattören menar också att han tänker anmäla händelsen till förvaltningsdomstolen, något som dock är omöjligt eftersom det bara är potentiella anbudsgivare som har möjlighet till det.

Tätningen av Västlänken
Projekt Västlänken tillhör Geoteknisk kategori 3 (GK3). För sådana byggen krävs en granskning från tredje part. Författaren till den andra debattartikeln menade att Trafikverket inte tar hänsyn till rapporten från denna tredjepart.

Detta stämmer inte. Innan vi använder handlingarna att bygga efter kommer samtliga GK3 kommentarer att vara hanterade, men GK3-granskningen är en pågående process. Handlingarna kommer att uppdateras efter granskningens kommentarer, men det kommer i sin tur att ge nya kommentarer.

GK3-granskarna tillför projektet omfattande kompetens, vi ser dem som en stor tillgång och tar självklart hänsyn till deras kommentarer.

"Olaglig upphandling av arbeten i Götatunneln" (Mats Lövgren)

"Västlänken riskerar att bli ett fuskbygge" (Ulf Wennerlöf)