Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Området runt Centralen sett från ovan.

Ta dig fram runt Centralen i sommar

Här hittar du kartor och tips för hur du enklast tar dig fram i området runt Centralen i sommar.

Området runt Centralen är ett av Göteborgs viktigaste utvecklingsområden och alla som befunnit sig i området kan säkert intyga att det händer en hel del där just nu.

Förutom Västlänken bygger vi överdäckningen av E45 Lilla Bommen-Marieholm. Göteborgs Stad bygger den nya Hisingsbron och lite längre norrut byggs även Marieholmsförbindelsen.

Med flera projekt på gång kan det vara svårt att veta hur man enklast tar sig fram. Tillgängligheten är oförändrad men framkomligheten kan under vissa tider på dygnet variera. Med andra ord kan man behöva ta alternativa vägar och det kan ta lite längre tid.

För dig som kommer med bil

Karta för dig som trafikant runt området Centralstationen.

På trafikgoteborg.se hittar du de senaste trafiknyheterna och hur du kan ta dig fram. Där kan du även ladda ner appen trafiken.nu

  •  Planera din resa, din vanliga väg kanske inte fungerar som förr.
  •  Ska du köra bil till andra sidan Göteborg, kör med fördel runt staden på lederna.

Nils Ericsonsgatan

Den 17 juni stängs Nils Ericsonsgatan för genomfart i nordlig riktning mot t.ex. Lilla Bommen, E6 norr och E45. Därefter kan man endast köra mot Hisingen över Göta Älvbron eller till Nordstans P-Hus.

Norrgående rikting

Ska du till området norr om Centralstationen och kommer söder ifrån, till exempel från Kungsbacka, kör via Gullbergs­motet eller Götatunneln.

Södergående riktning

Befinner du dig norr om Centralstationen, det vill säga bakom Nils Ericssonterminalen, följ skyltning i rondellen mot E45 och E6/E20; och därefter följ skyltning mot respektive resmål.

Från Centralen mot Gullbergsstrand

Åker du från Centralstationen in till området Gullbergs­strand, kör via den nybyggda Stadstjänarebron.

Upphämtning och avlämning

Bakom Nils Ericsonsterminalen finns möjlighet till upphämt­ning och avlämning (men nås inte via Nils Ericsonsgatan efter den 17 juni) liksom intill taxifickorna på Burggrevegatan. Om du ska hämta eller lämna besökare under sommaren och de har möjlighet att ta lokaltrafiken sista biten in till centralstationen eller kan gå den sista biten så underlättar det för dem som verkligen behöver köra hela vägen fram.   

Kollektivtrafik till och från Centralen

Området kring Centralen är en knutpunkt för kollektivtrafiken i Göteborg. Härifrån når du stort sett hela staden. Bussar och spårvagnar avgår från Centralen/Drottningtorget, Åkareplatsen och Nordstan. Från Nils Ericssonsterminalen går bland annat expressbussar till kransområden och med en kort promenad till Brunnsparken når man ytterligare linjer. I de flesta fall är kollek­tivtrafik det enklaste sättet att ta sig till och från området.

Res tillsammans med Västtrafik

På vasttrafik.se eller i appen To Go hittar du aktuell reseinfor­mation och hur du kan planera din resa. I appen kan du även köpa biljett om du inte har exempelvis periodkort.

Västtrafikbutiker i området finns på Nils Ericsonterminalen, Drottningtorget och i Brunnsparken. Här kan du få svar på frågor och hjälp med biljetter.

Gång- och cykelstråk prioriteras

De senaste åren har vi sett en trend där allt fler väljer att cykla både i vardagen och som motionsform. I samband med trafikomläggningar i byggarbetsområden kring Centralen prioriteras gång- och cykelstråk, likaså leveranser och annan trafik till och från verksamheter. Men även här gäller att man kan behöva ta nya vägar än tidigare och att det periodvis kan ta lite längre tid att komma fram.

Karta över gång- och cykelvägar runt Centralstationen sommaren 2019.