Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Gå din egen konstrunda i Göteborg

Ett kärleksträd, mytologiska sagor eller varför inte ett personligt men anonymt porträtt. Det är några av de kreativa aktiviteter som just nu går att ta del av runt om i Göteborg.

Sommarvärmen har kommit till Göteborg och vad gör man bäst i en stad som på många håll genomgår förändring av olika slag? För många lockar havsvindar och skärgård medan det för andra är vindarna från Lisebergs attraktioner som kallar.

Kanske har du sett några av de kreativa konstverk som finns på plats runt om i staden och är nyfiken på mer. Då kan du passa på att planera in din egen konstrunda medan du tar dig runt på stadens gator.

Efter drygt ett år av en produktion i full fart är nu flera kilometer byggplank uppsatta runt om i staden längs Västlänkens sträcka. Under våren påbörjades arbetet med att förvandla byggplanken till något mer än bara plank. Något som utöver ett skydd mot buller och damm kan göra staden mer levande, skapa inspirerande mötesplatser och bygga stolthet och värme.

Inspirationen till projektet kommer från Köpenhamn och projektet ”Byens Hegn”. Köpenhamnprojektet startades 2012 med tanken om att ge tillbaks något till staden och invånarna under tiden utbyggnaden av deras Metro pågick. Liksom för projektet i Köpenhamn vill vi visa hur en byggarbetsplats mitt i staden inte nödvändigtvis måste sätta miljön runt omkring på paus. Med hjälp av kreativa idéer utifrån vill vi med olika berättelser på planken bjuda in och interagera med såväl Göteborgs invånare och besökare medan vi innanför planken skapar förutsättningar för en utvecklad region.

I Göteborg har nu startskottet för de kreativa aktiviteterna börjat och flera kreatörer har redan fått sätta sin personliga prägel på planken. Redan nu kan du alltså både beskåda och delta i vårt kreativa projekt i staden. Vad sägs om att få ditt personliga porträtt uppsatt längs gång- och cykelbanan i Nya Allén eller varför inte ta del av serietecknaren Henri Gylanders kärleksträd precis intill? Här kan du också utforska Friplanket, en 26 meter lång yta granne med Pusterviksplatsen, helt tillägnad unga kreatörer mellan 13-30 år. 

På tre olika platser kan du också ta del av lokal mytologi om exakt 100 ord, tänkvärda berättelser knutna till en specifik plats skrivna av Johan Jönsson med en vardaglig folksageton.

”Jag arbetar med text och är därför förstås huvudsakligen van att publicera mig i böcker eller tidskrifter, men jag tyckte att det här projektet lät så roligt att jag hemskt gärna ville bidra och satte mig för att fundera på hur jag kunde förflytta det jag brukar göra till ett byggplank. Det måste vara kort. Det måste säga någonting om platserna. Det måste bidra med någonting positivt till stadsbilden. Det måste vara roligt. Så jag bestämde mig för att berätta om ett Göteborg med troll, landshövdingar med storhetsvansinne, minotaurer och brevskrivande operabyggnader, för det var ett sätt att förankra platserna i någonting på etthundra ord per berättelse.” – Johan Jönsson

Projekt Planksidan är något som kommer att pågå under hela byggtiden för Västlänken. Kreatörer har möjlighet att anmäla intresse för att delta i projektet och de som blir utvalda tilldelas en plats och en begränsad tidsperiod då deras verk finns på plats. Därefter lämnas utrymmet vidare för en ny aktivitet.

 

Här kan du läsa mer och se aktuella aktiviteter med platshänvisning

Nyfiken på vad planken har att erbjuda? Läs mer om projektet och spana in vår aktivitetskalender där du ser våra nuvarande och kommande kreatörer.

Planksidan

Är du mellan 13-30? Spana in Friplankets möjligheter