Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Uppkopplade fordon på arbetsområdet för Västlänkens deletapp Centralen. Foto:NCC

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Västlänken - testprojekt för uppkopplad hantering av schaktmassor

Just nu pågår ett samarbete mellan trafikverkets entreprenör NCC och Volvo som ska effektivisera hanteringen av massor i Västlänken.

Det handlar om ett nytt uppkopplat system för masshantering. Systemet innebär att arbetsmoment blir digitala och att arbeten kan ske med större exakthet. Hela kedjan från lastning till deponi kopplas samman med hjälp av en app. De uppkopplade maskinerna ger detaljerad information om mängder och vikter till systemet.

-  Vi välkomnar den här typen av initiativ och innovationer och har arbetat för att skapa förutsättningar för det i våra kontrakt. Det här tycker jag är ett utmärkt exempel på en innovation som skapar en win-win situation både för oss och för branschen, säger Bo Larsson, Projektchef Västlänken, Trafikverket.

I testerna ingår tio lastbilar och tre grävmaskiner. Bedömningen är att genom att använda detta system i Västlänken så går det att minska antalet transporter med 11 procent. Det innebär konkret att vi går från 70 000 till 62 000 transporter. Förhoppningen är att hanteringen blir effektivare, billigare och mer klimatsmart.