Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Sprängningar vid Gullberg

Måndag den 4 maj startar sprängningar på Gullbergets östra sida. Inledningsvis spränger vi 1-2 gånger per dag i cirka en månad. Därefter startar tunneldrivningen och då beräknas sprängningarna ske en gång per vecka till juni 2021.

Sprängningar sker på vardagar mellan klockan 09.45-10.15 och 15.00-15.30. En till två sprängningar per dag planeras i den inledande fasen i ungefär en månad. När vi har sprängt oss in i berget vid mynningen startar tunneldrivningen som sker i en arbetscykel med sju olika moment. Du kan läsa mer om dessa moment på här.

Hur påverkas omgivningen?

Inför varje sprängning görs säkerhetskontroller, arbetsområdet utryms och all trafik stoppas. Före sprängning ljuder korta signaler som följs av en kort tystnad strax före sprängning. Efteråt kommer en lång signal som betyder att sprängning är över.

De som vistas i närheten kommer att höra sprängsalvor även om de dämpas med sprängmattor, vilka också skyddar mot sprängskott. När arbetet kommit en bit in i tunneln ändrar ljudet karaktär och hörs inte så mycket från mynningen.

Vid varje sprängning kommer biltrafiken, gående och cyklister på Gullbergsvassgatan, öster om Gullberget i höjd med Olskroksmotet, och Emerentias backe att stoppas i båda riktningar i ungefär 10-15 minuter. Flaggvakter står vid infart och vägar kring arbetsområdet.

Förvarning om sprängning

Du som bor eller har verksamhet inom 300 meter från våra arbeten kan få en förvarning cirka 30 minueter innan vi spränger i ditt närområde. Du anmäler dig via ett webbformulär och väljer om du vill få en förvarning via sms, e-post eller bli uppringd. Läs mer och anmäl dig genom att klicka här.