Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Foto: NCC.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Förändrad körväg för biltrafiken till Centralstationen

I april utökas deletapp Centralens arbetsområde vilket innebär att en trafikomläggning genomförs i Centralenområdet. Det blir förändringar för trafikanter som ska ta sig till och från korttidsparkeringen vid Centralstationen och Nils Ericson Terminalen.

Trafikomläggningen innebär att cirkulationsplatsen på Bergslagsgatan kommer att göras om, och in- samt utfarten till och från korttidsparkeringen vid Nils Ericson Terminalen samt Centralstationen flyttas. En ny in- och utfart till och från korttidsparkeringen vid Centralstationen och Nils Ericson Terminalen anläggs via Gullbergsvassgatan och Kruthusgatan.

Den nya vägen öppnar i juni, se exakt placering genom att klicka på länken nedan, och fram till dess hänvisas trafiken längre bort på Gullbergsvassgatan och via Falutorgslänken samt Kruthusgatan för att nå korttidsparkeringen vid Centralstationen och Nils Ericson Terminalen. Denna trafiklösning kommer att ligga kvar i cirka två år. Det är viktigt att vara uppmärksam och att följa skyltningen på plats. Tänk på att vara ute i god tid om du ska hämta eller lämna nära och kära vid Centralstationen eller Nils Ericson Terminalen.

För att vi ska kunna utöka arbetsområdet och göra trafikomläggningen behöver vi tillfälligt demontera fyra bussgater i Nils Ericson Terminalen. De gater som vi tillfälligt demonterar är placerade längst norrut i terminalen, närmast Bergslagsgatan. Efter byggnationen återuppbyggs terminalen. Busstrafiken kan trafikera terminalen som i dag.

Klicka här för att se kartbilden över biltrafiken i en större version (pdf-fil, öppnas i nytt fönster).

Så här tar du dig fram som gående och cyklist

I samband med trafikomläggningen kring Centralen prioriteras gång- och cykelstråk, likaså leveranser och annan trafik till och från verksamheter. Det innebär att vi lägger stor vikt vid att framkomligheten för gående och cyklister ska upprätthållas så att det fortfarande går att ta sig fram i området. Ofta behöver vi dock hänvisa till andra vägar än tidigare för att ta sig fram och på så sätt leda om såväl gång- och cykeltrafik samt övrig trafik. Det innebär att det i perioder kan ta lite längre tid att komma fram dit du ska.

Trafikomläggningen tillsammans med nedmonteringen av fyra bussgater vid Nils Ericson Terminalen gör att gående och cyklister från den 14 april behöver ta andra vägar än vad de gör idag för att ta sig till olika platser i Centralenområdet. Om du till exempel kommer från Centralstationen och ska vidare mot Gullbergsvass och Lilla Bommen kan du inte fortsätta använda gångbanan vid korttidsparkeringen utanför Nils Ericson Terminalen och vidare bortåt. Istället kommer du att ledas genom Nils Ericson Terminalen för att sedan gå runt vårt arbetsområde innan du kan ta dig över till Regionens Hus och området kring Gullbergsvass. Cyklister hänvisas till att använda cykelstråket via Gullbergsvassgatan och Bergslagsgatan för att nå Gullbergsvass.

Hänvisningsskyltar för gående och cyklister kommer att sättas upp på plats i området runt Centralstationen. Se nedan kartbild som visar tillgängliga gång- och cykelstråk.

Klicka på bilden för att se kartan i en större version (pdf-fil, öppnas i nytt fönster). Foto: NCC.