Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Bullerfri spontning i deletapp Centralen

Maskinen Silent Piler pressar spont lika tyst som du dammsuger. Den tysta japanska spontmaskinen har i slutet av april anlänt till Göteborg för att ta sig an spontning av tågtunneln vid deletapp Centralen som byggs av NCC med underentreprenörer.

Det är första gången i Sverige som en Silent Piler i den här storleken används, och denna ovanliga maskin finns endast i tre exemplar i hela Europa.

​Centrala frågor vid planeringen av den nya tågtunneln i riktning från öst mot Göteborgs Central var att finna de smartaste lösningarna på hur man skulle kunna bygga så störningsfritt som möjligt. För att kunna bygga i lera behövs det sättas spont. Men som många av oss vet – så är spontning allt annat än en tyst verksamhet! Förutom dagligt buller i flera månader skulle spontning med traditionellt använda maskiner även innebära tidskrävande dispensansökningar.

En utmaning att bygga utan att bullra

Genom att tänka nytt och utanför boxen för att möta bullerkraven på 70 dB vid fasad, fann man därför ett annat alternativ: Silent Piler. En maskin som aldrig tidigare satt sina tänder i spont på svensk mark. Därför gjorde representanter från NCC och Hercules grundläggning i december förra året en studieresa till Berlin för att undersöka den tystgående spontmaskinen Silent Piler, och få se den i arbete. Skulle den kunna vara ett bra alternativ för byggandet av Centralen? Man landade i ett rungande ”ja”, vilket gjorde att man nu valt att hyra in denna spännande maskin. Inga ljudvågor alstras – eftersom maskinen inte använder vibro. Tekniken är utvecklad i Japan, och Silent Piler är trots sina fantastiska egenskaper väldigt ovanlig. Den finns nämligen endast i tre exemplar av denna storlek i hela Europa.

–  Vårt uppdrag är att försöka bygga så smidigt som möjligt åt Trafikverket, vår uppdragsgivare, med så få påverkningar för allmänheten som bara möjligt. Att då välja den förmodligen tystaste metoden i hela världen att sponta med, det känner vi oss otroligt stolta över att kunna göra, säger Rikard Andersson, projektchef för Centralen, på NCC.

Silent Piler-maskinen är (sitt namn till trots) inte helt tyst, men i jämförelse med andra maskiner som kan utföra samma arbetsbeskrivning så går vi från nivå ”störande oljud” till motsvarande en dammsugares decibelnivåer, en köksfläkt eller kupén inne i en tystare bilmodell – genom att använda Silent Piler istället. Maskinen kan även brukas nattetid om så skulle behövas. Andra fördelar med den är att den har minimal miljöpåverkan samt har ett inbyggt sätt att ”självgående” flytta sig framåt.

Spontplanka för spontplanka framåt

Arbetsprocessen består av att enorma (22-26 meter långa) spontplankor av AZ-profil matas ner i marken av Silent Piler-maskinen, som långsamt pressar ner dem. Nästkommande planka förs in via en låskonstruktion, så att de tillsammans bildar en vägg. Då varje planka tar ungefär en halvtimme att få ner, kommer det dock att vara tidskrävande att få hela väggarna för schakten på plats.

– Metoden som Silent Piler använder sig av är inte ny. Men sist vi hade en liknande maskin i Sverige var för 25 år sedan, som dock inte var jämförbar med den här som vi har hyrt in nu – den här är nämligen betydligt större. Så det känns verkligen roligt att ha möjligheten att få jobba med den här maskinen nu, säger Fredrik Göst, produktionschef i projektet på Hercules Grundläggning som tillsammans med moderbolaget NCC bygger etapp Centralen.

–  Dessutom går det snabbare än beräknat: Varje spontplanka tar 20-30 minuter att få ner, så nu är vi uppe i en takt av 18-20 plankor per dag, fortsätter Fredrik Göst nöjt.

I slutet av april satte arbetet igång med att trycka spont, och beräknas fortlöpa fram till mitten av sommaren ungefär. Vill man (på avstånd) få en glimt av maskinen kan man ta sig upp till Skansen Lejonet i Göteborg, där man har en bra överblick över arbetsområdet.