Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Markförstärkning vid Kanaltorget

Under mitten av december påbörjas markförstärkningsarbeten vid vårt arbetsområde på Kanaltorget.

För att öka stabiliteten i marken och på så sätt minska risken för sättningar behöver vi ibland förstärka marken där Västlänken ska gå. Ett sätt att göra detta på är med hjälp av så kallade kalkcementpelare.  Genom att installera kalkcementpelare i marken kan vi förhindra att marken runt omkring rör sig. Pelarna installeras i olika mönster och med olika avstånd för att förstärka jordlagren.

Den så kallade KC-pelaren skapas genom att en speciell maskin borrar ner ett verktyg genom leran. Vid rätt djup öppnas KC-ventilen där kalk och cement matas ut och blandas med leran. Därefter stiger borren, och den nedvispade pelaren stelnar och gör marken mer stabil och lättare att arbeta med.

De maskiner som används för att installera kalkcementpelarna låter dovt brummande men ska inte generera buller så att det påverkar omgivningen i någon större bemärkelse.

Arbetena vid Kanaltorget kommer att pågå från mitten av december till och med början av februari.