Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Exempel på mätdubb
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Örgryte/Jakobsdal: Mätdubb installeras

Vi fortsätter nu vårt arbete med att installera dubb i de byggnader och anläggningar som skulle kunna påverkas av bygget av Västlänken. Information har gått ut till berörda fastighetsägare.

- Vi vill kontrollera eventuella höjdrörelser i byggnader och anläggningar, syftet är att se till att det inte blir några skadliga sättningar. Grundvattnets utbredning gör att vi kommer att övervaka ett mycket stort område, berättar Roger Smedberg, samordnare uppföljningsmätningar Västlänken.

För att upptäcka eventuella rörelser monterar vi en eller flera dubb i sockeln på huset. Vi mäter byggnadens höjdläge genom att hålla mätutrustning mot dubben och kan se om det förändras under tiden vi bygger.

De flesta dubbar mäts cirka 1-4 gånger per år. Under vissa perioder kommer dubbarna i en del byggnader som ligger särskilt nära schakter att mätas dagligen. För att följa upp eventuell påverkan sitter dubbarna kvar även några år efter att bygget avslutats.