Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Borrkärna (bergrör) med mätsonden på. (Borrkärnan till höger) Foto: Trafikverket

Borrkärna (bergrör) med mätsonden på. (Borrkärnan till höger) Foto: Trafikverket

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Bergspänningsmätningar vid station Korsvägen och station Haga

Inför tunnelbygget kommer vi att mäta spänningar i bergen vid station Korsvägen och station Haga. Första mätningen startade vid Humanisten under vecka 45 och pågår i tre veckor.

Mätningarna görs för att vara helt säker på hur spänningarna i berget vid stationerna är. Spänningarna kan ha olika riktningar och storlek. Beroende på dessa avgörs lämpligt sätt att förstärka berget när vi tagit ut bergmassorna ur tunneln. Det är en kvalitetssäkring inför byggstarten som ger ett sista avgörande i projekteringen. Mätmetoden som används är världsunik och utvecklad av bland andra Vattenfall. Samtidigt som man borrar ut ett bergrör sker deformationsmätning.

- I berggrunden finns det tryck i bestämda riktningar. Inom stationsområdet gör vi borrningar med uttag av grova ihåliga borrkärnor. I det ihåliga bergröret limmas trådtöjningsgivare och vi mäter töjningarna vid friborrning av borrkärnorna. Genom att på detta sätt se hur bergröret deformeras, då det tappar trycket, beräknar vi de spänningar som finns nere i berget, förklarar Per-Erik Söder, specialist bergteknik i Västlänken.

Mätningarna görs i kärnborrhål under några veckor. En mätning görs per dag och inför varje mätpunkt borrar man några meter längre ner. Borrningen sker på dagtid och medför mindre störningar i form av buller. Djupen på borrhålen blir mellan 25-40 meter.

- Vi mäter spänningarna inför byggstart för att få en bekräftelse på hur berget ser ut vid stationslägena. Det är speciellt viktigt att veta detta då tunneln är bredare vid stationerna, avslutar Per-Erik.

Tidplan

Borrningen kommer att utföras med hjälp av en borrigg på ställning. Viss störning i form av buller kommer att förekomma. Arbetet utförs mellan klockan 07-19. Placeringen av borrhålen har skett i samråd med fastighetsägarna.

Station Korsvägen
Med start i vecka 45 och cirka tre veckor framåt kommer vi att vara vid Humanisten, på gräsytan intill Curt Weibulls Gångväg. Efter nyår kommer vi borra inne på Liseberg och vid behov utförs borrning vid Näckrosdammen. 

Station Haga
På Haga Kyrkoplan startar man vecka 47-48 och arbetet tar cirka tre veckor. Eventuellt görs två mätningar till senare i år, vid lekplatsen i Haga och vid Handelshögskolan.