Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Tunneldrivningen startar och kommer att nå Liseberget och den östra stationsdelen i slutet av 2019.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Start av sprängning av arbetstunnel vid Södra vägen

I slutet av vecka 1 startar sprängningarna av arbetstunneln invid Världskulturmuseet. Vid sprängning stoppas all trafik av säkerhetsskäl i cirka tio minuter utanför arbetsområdet.

För att minska störningarna på trafiken har vi två tider som vi kan spränga på, vardagar cirka 9.45 och cirka 13.45. Använder vi inte någon av tiderna kommer trafiken fungera som vanligt. Stoppet är på cirka tio minuter även om själva sprängningen tar några sekunder.

Inför sprängning utryms arbetsområdet och all trafik; gående, cyklar, bilar och kollektivtrafik får tillfälligt stoppas. Avspärrningar sätts upp ungefär 100 meter ifrån sprängningen, spårvagnar stannar vid senaste hållplatsen. Vi varnar med korta ljudsignaler, det blir en kort tystnad strax före sprängning och när en lång signal hörs är sprängningen över. Vi kontrollerar vägbanor och spår innan trafiken släpps på. Vid sprängning blir det både ett kort muller och vibrationer. Ljudet dämpas av sprängmattor som även skyddar mot kast av sprängsten.

Längre fram kommer vi att spränga på båda sidor av Södra vägen; på andra sidan vägen sker sprängning i slutet av förskärningen, då vi skapar den vertikala tunnelväggen, och sedan när vi börjar med tunneldriften.

När vi kommit 20–30 meter in i tunnlarna behöver vi inte längre stänga av trafiken vid sprängning. Däremot kommer vi stänga av gående och cyklister ytterligare ett tag på grund av luftstöten från tunnelsprängningen som kan kännas obehaglig.

Arbetstunnlarna behövs för att ta ut berget från stationsdelarna och tunneldelen fram till Landala. Berget lastas på transporterna och körs iväg till mottagningsplatsen i Kållered. Arbetstunneln används sedan som servicetunnel.

Förvarning om sprängning
Du som bor eller har verksamhet inom 150 meter från våra arbeten kan få en förvarning cirka 30 minuter innan vi spränger i ditt närområde. Läs mer och anmäl dig här