Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Läget för tunnelmynningen söder om Världskulturmuseet
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Start av sprängning vid arbetstunnel Södra vägen

Preliminärt torsdagen den 6 september startar vi sprängningen vid arbetstunneln invid Världskulturmuseet. All trafik stoppas av säkerhetsskäl i cirka tio minuter utanför arbetsområdet.

För att minska störningarna på trafiken har vi två tider som vi kan spränga på, vardagar cirka 9.45 och cirka 13.45. Använder vi inte någon av tiderna kommer trafiken fungera som vanligt.

Inför sprängning utryms arbetsområdet och all trafik; gående, cyklar, bilar och kollektivtrafik får tillfälligt stoppas. Avspärrningar sätts upp ungefär 100 meter ifrån sprängningen, spårvagnar stannar vid senaste hållplatsen. Vi varnar med korta ljudsignaler, det blir en kort tystnad strax före sprängning och när en lång signal hörs är sprängningen över. Vi kontrollerar vägbanor och spår innan trafiken släpps på. Vid sprängning blir det både ett kort muller och vibrationer. Ljudet dämpas av sprängmattor som även skyddar mot kast av sprängsten.

Sprängningarna är en del av arbetet med förskärningen för arbetstunneln, som innebär att vi skapar en vertikal yta för tunnelmynningen. Sprängningarna vid denna arbetstunnel kommer att pågå under cirka en månad. Vid arbetstunneln norr om Chalmerstunneln kommer vi att spränga senare i höst.

Först närmare slutet av året kommer vi att börja spränga för själva tunnlarna. När vi kommit in en bit i tunneln behöver vi inte längre stoppa trafiken vid sprängning.

Förvarning om sprängning

Du som bor eller har verksamhet inom 150 meter från våra arbeten kan få en förvarning cirka 30 minuter innan vi spränger i ditt närområde. Läs mer och anmäl dig här.