Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Luft gör livet lättare för fiskarna

Den ena arbetstunneln till Korsvägen passerar precis bakom Universeum. Sprängningarna känns ända in i saltvattentankarna där torsk, sej och haj simmar omkring. Men genom ett unikt samarbete mellan Trafikverket och Universeum får fiskarna nu en förvarning

Några minuter före varje sprängning som sker i närheten av Universeum så startar en luftbubblegardin i det stora akvariet för Västerhavets fiskar. Gardinen dämpar stötvågen och ger även fiskarna en förvarning om sprängningen.Foto: Carina Gran

 

Ungefär tio minuter innan det är dags att fyra av en sprängsalva i bygget av Västlänken i Korsvägen så skickas ett SMS till övervakningssystemet i Universeums akvariedel. Några minuter senare öppnas en ventil och det börjar stiga upp en mängd luftbubblor som bildar en stor gardin innanför glaset på Västerhavsakvariet.

Luftbubblorna har två funktioner, dels dämpar det tryckvågen som sprängningen skapar i vattnet, dels blir fiskarna förvarnade. Luftbubblor är en metod som tidigare har använts i samband med byggnationer till havs för att på så vis försöka få bort ljudföroreningar från marint liv, säger marinbiologen Terese Swartz på Universeum.

Stötvågen dämpas

Terese och hennes kollegor hade märkt att fiskarna kände av sprängningarna i arbetstunneln till Västlänken och började testa gardinen med luftbubblor i november i fjol i Västerhavsakvariet.
Vi har en hydrofon som mäter tryckvågen och den visar en nedgång jämfört med innan vi hade luftbubblorna. Det är en effekt vi hade hoppats på även om vår primära idé var att bubbelridån ger fiskarna en förvarning om att sprängning kommer. Överraskande är att fiskarna också har anpassat sig och ställer sig nära botten, tätt ihop när luftbubblorna kommer, säger Terese Swartz.

Terese Swartz är lite förvånad över hur väl fiskarna anpassat sig efter luftbubbelgardinen. 

Terese och hennes kolleger har regelbundna möten med Trafikverket där man diskuterar sprängningarna och försöker anpassa dem efter fiskarnas hälsa. Till exempel kan laddningarna vara  mindre och man under perioder inte spränger på flera håll samtidigt i tunneln närmast Universeum.
Dialogen är jätteviktig. Vi möts av stor förståelse och tycker att Trafikverket tar hänsyn till våra synpunkter.

Testar luftbubblor i Oceanen

Olika fiskarter reagerar olika på sprängningarna, liksom på luftbubblorna. Nästa steg blir nu att prova metoden i Oceanen, det andra stora akvariet på Universeum som hyser fiskar från varmare klimat. Testerna inleddes i början av april.
Det kan bli lite svårare, akvariet är inte rektangulärt och vi vet inte riktigt hur tryckvågen rör sig. Sedan är syresättningen som luftbubblorna medför inte optimal för fiskarna.

För den som vill komma och titta på fiskarna så är Universeum öppet som vanligt, även nu i Coronatider, men de har ett begränsat antalet besökare i huset. Med lite tur kanske man prickar in besöket precis vid en sprängning för att få se hur bubblorna fungerar.