Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Exteriör på resecentrets entré
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu öppnar det nya resecentret

Nu öppnar ett nytt resecentrum på Korsvägen. Det är tänkt att serva resenärer och andra besökare under hela byggtiden av Västlänken fram till 2024.

Den gamla byggnaden med vänthall och kiosk står i vägen när vi ska börja gräva oss ner till 27 meters djup i leran för att bygga station Korsvägen för Västlänken. Den måste därför rivas.

Men vi lämnar inte resenärerna i sticket medan vi skapar en underjordisk knutpunkt för framtidens resande på andra sidan byggplanket. Ett nytt resecentrum öppnar nu för att ge service åt alla som besöker Korsvägen.

Resecentrets yttre skal lyftes direkt på plats i färdigbyggda moduler med kran i slutet av sommaren och därefter har installations- och inredningsarbeten pågått.

De som kliver av spårvagnen eller bussen möts nu av en smäcker skapelse med stående träribbor på fasaden. Resecentret rymmer en Pressbyråkiosk, gästtoalett, en vänthall och en Västtrafikbutik.

Nytt skede i arbetet med station Korsvägen

Arbetet med Västlänkens station Korsvägen har nu gått in en ny fas. Platsen förändras i grunden när vi öppnar ett stort schakt tvärs över Korsvägen.

När vi har kommit ner 27 meter under mark så börjar betonggjutningen av stationsutrymmet och uppgångarna i betong.   

– Det är mycket arbete som ska göras. Det är stora mängder lera, jord och berg som ska tas bort innan vi kan börja bygga upp stationen, säger Magnus Eriksson, Västlänkens delprojektledare för Korsvägen.
Station Korsvägen består av två plattformar och fyra spår, som ligger cirka 20 meter under markytan.

Ovanpå plattformarna byggs ett mellanplan med en del service och ett stort cykelgarage. På mellanplanet väljer du även vilken av tre uppgångar, varav två kommer upp på Korsvägen och den tredje mynnar i området mellan Renströmsparken och Götaplatsen.
2026 öppnar Västlänken för trafik och Korsvägen har blivit en trivsam knutpunkt för kollektivtrafik, där biltrafiken tar mindre plats än i dag.

Då har även det tillfälliga resecentret bytts ut mot en permanent stationsbyggnad där en av entréerna till Västlänken ligger.