Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på en målning av Gustav II Adolf

En hyllning till Göteborg på Korsvägen

Lagom till att Göteborg fyller 400 år så står den klar. En 150 meter lång muralmålning på byggplanket på Korsvägen som hyllar staden. – Målningen startar med Gustav II Adolf 1621 och fortsätter genom historien fram till i dag, säger konstnären Shai Dahan.

Förra sommaren kom det upp långa byggplank på Korsvägen när Västlänken lade om trafiken på platsen och skapade ett nytt stort byggområde mellan Landeriet och Liseberg.

Planket som sträcker sig över den tillfälliga bron fick ganska snart besök av den amerikanska konstnären Shai Dahan, som är bosatt i Borås.

– Jag blev utvald att måla den här sträckan. Dessförinnan gjorde jag en 100 meter lång målning på Landvetter flygplats som illustrerade olika städer och orter i Västsverige. Så då blev det ganska naturligt att försöka skildra Göteborg på den här platsen, säger Shai, som har sin bakgrund inom graffitiscenen i Los Angeles.

En målning över bron

Efter ett vinteruppehåll och en regnig vår, då färgen inte fäste på planket, så kunde Shai nu i maj avsluta sitt verk med det självklara namnet The history of Gothenburg.

Muralmålningen sträcker sig över byggplanken på båda sidor av bron, men ska ses som en målning, enligt konstnären. Shai Dahan har petat in både en fiskargubbe, några karolinersoldater, en bilfabrik och Håkan Hellström bland motiven. Bilderna andas Göteborg, då och nu.

– Målningen blev längre än avtalat från början. Byggplanken förlängdes, men jag la till några extra motiv för att utnyttja hela väggen, säger han.

Vill locka fram ett leende

Shai Dahan gör även vanliga målningar på duk och skulpterar. Men muralmålningar är lite speciellt eftersom publiken är vem som än råkar passera platsen.

– Det är viktigt att fundera på hur ditt verk ska tas emot av betraktaren. Jag är inte så politisk i min konst, jag vill hellre göra folk glada och locka fram ett leende.

Han har uppskattat att måla mitt i stadslivet. Många förbipasserande har stannat till och visat uppskattning och tänk bara att kunna erbjuda lite konst för de som sitter fast i en bilkö, Shai har fått tumme upp av både spårvagnschaufförer och bilister.

– Det om något motiverar mig!

Målningen finns kvar under hela byggtiden

Målningen är drygt 400 kvadratmeter, alltså en kvadratmeter per år som Göteborg funnits. Den sitter uppe så länge byggplanken gör det.

– Som före detta graffitikonstnär är jag van vid att mina målningar inte varar för evigt, det är helt ok. Men visst hade det varit roligt om man kunde spara en bit av planket och sätta upp på Västlänkens station i Korsvägen, till exempel.

Vill du se mer av Shai Dahans konst? Besök hans websida: www.shaidahan.com