Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på en diabasgång på en bergvägg.

Bergsäkra geologer håller koll

Det är ett jobb som garanterat inte ger någon solbränna. Men att vara geolog i Västlänken har många andra fördelar.

Hur tar vi i Västlänken reda på vad som kommer att ske när vi spränger loss fem meter berg i en tunnel? Och hur ser vi till att tunneln inte rasar?
Jo, projektet har egna geologer som följer bygget. Erica är en av dem.
– Berget som vi spränger bort för Västlänken är visserligen karterat (kartlagt) sedan tidigare. Men det är först när vi är på plats som vi vet exakt hur berget ser ut, säger Erica.

 

Två personer som svarta siluetter betraktar en tunnelfront som är upplyst.
Västlänkens geologer fotograferar tunnelfronten med en vanlig kamera. Bilderna bearbetas i en dator som skapar en 3D-modell. Detta används för att dokumentera berget efterhand.Foto: Bild: JONAS LISSDANIELS

Skiftande kvalitet på berget

Kvaliteten på berget kan skifta fort. Geologen tittar på bergarter, sprickornas egenskaper och hur mycket vatten det är i berget, till exempel.
Beroende på vad Erica och hennes kollegor ser så behöver man förstärka tunnelns väggar och tak på olika sätt mot framtida ras.
– När vi kommer till sämre berg karterar jag mellan varje salva. Men om berget är bra så behöver vi inte vara på plats lika ofta, förklarar Erica.

Ser hur tågtunneln växer fram

Geologens bedömningar minskar antalet överraskningar vid tunneldrivningen, och det är viktigt i ett sådant här stort och komplext projekt.
– Att jag får följa produktionen är bland det roligaste med jobbet. Många andra i projektet sitter på kontor och ser inte med egna ögon när tågtunneln växer fram. Jag kommer vara kvar i Västlänken tills sista salvan är skjuten.

Läs mer om hur vi bygger Västlänken i berg på sidan Att bygga i berg.
Att bygga i berg.