Borrning inför kalkcementpelare
Denna nyhet är äldre än 6 månader
Så förstärker vi marken med hjälp av Kalkcementpelare
Hoppa till:
Västlänken kommer att byggas i både berg och lera. På vissa ställen behöver marken förstärkas för att öka stabiliteten och minska risken för sättningar. För detta arbete kan kalkcementpelare användas.
Kalkcementpelare installeras i marken så att marken runt omkring inte ska röra sig. Pelarna installeras med olika avstånd och i olika mönster för att förstärka jordlagren. Genom kalkcementpelare kan därmed risken för rörelser i marken samt påverkan på omgivningen minskas.
Tester för optimal hållbarhet
I området för Centralen har vi genomfört tester för att gjuta olika kalkcementpelare. Testerna påbörjas genom att jordprover tas i de områden där önskan om kalkstabilisering finns. Proverna skickas sedan till Statens geotekniska institut (SGI). Där testas olika kalkblandningar för att uppnå optimal hållfasthet.
Kalkblandningen fungerar som ett slags bindemedel som vid kontakt med lera binder och gör leran fastare och starkare. Mängden kalk och cement som används spelar roll för slutresultatet och lerans slutgiltiga hållfasthet. Det finns en mängd variationer på kalkcementblandningar som används baserat på lerans egenskaper.
Målet är att hitta den bäst lämpade blandningen med hänsyn till den slutgiltiga hållfastheten och samtidigt välja en så miljövänlig metod som möjligt.
Hade du nytta av informationen?
29 av 29 (100 %) läsare har svarat att de har haft nytta av informationen
Senast uppdaterad/granskad: 2019-04-16