Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Full aktivitet i Masthamnen

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Arkeologiska fynd i Gamla Masthamnen

Arkeologerna är en del av vårt dagliga arbete i deletapp Kvarnberget. Den första veckan i juni har vi hittat ett skepp, en del av ett hus och lämningar av den gamla försvarsmuren.

Masthamnen byggdes under 1600-talet. Den användes främst under 1700-talet, som en enklare hamn för mindre rodd- och transportbåtar (Arkeologerna).

1861 fylldes Masthamnen igen med lera, grus, sand och tegel. Idag kallas platsen för Packhusplatsen. Under utgrävningen hittades ett skepp, en del av ett hus samt rester av försvarsmuren som fanns kvar när hamnen lades igen. Skeppet har troligen sänkts på plats för att vara en del av utfyllnaden. De har alltså inte förlist.

Mellan Kvarnberget och Stora Hamnkanalen har inga tidigare arkeologiska iakttagelser dokumenterats förrän inför järnvägsutredningen av Västlänken.

Läs gärna mer om Arkeologernas fynd på länkarna nedan.

Artikel uppdaterad 12 juni:
I tidigare publicerad version stod det att det var tre skepp som hittades, men det är felaktigt. Korrekt är att ett skepp hittades.

DJI_0382.JPG

Samlingsbild.png