Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Bergarbeten påbörjas

I mitten av oktober kommer vi att påbörja bergarbeten. Vi kommer först att göra markförstärkande arbeten och efter det börjar vi borra hål och såga i berget. Därefter kommer vi utföra injekteringsarbeten.

Förstärkningsarbetena kommer starta i höjd med Martiman och vi arbetar etappvis söderut mot Packhusplatsen och därefter vidare norrut mot Kanaltorget och Sankt Eriksgatan. Arbetena var planerade att starta tidigare i somras men blev framflyttade på grund av arkeologiska fynd i deletappens södra del. Därmed planerades undersökningarna i mittdelen av deletappen om. Vilket innebar att vi inte kunde starta arbetena vid den tidpunkten.

Förstärkning av marken

Det första arbetsmomentet är att förstärka marken. Det gör vi genom jetgrouting, eller jetinjektering, som är en markförstärkningsmetod där en borr med ett injekteringsmunstycke borras ner i marken. Därefter dras borrkronan upp och samtidigt trycks cement ut i jorden i rotation med ett tryck på upp till 400-500 bar. Resultatet blir en gjuten betongpåle i jorden.

Bergarbeten

Därefter förbereder vi inför injekteringen genom att borra hål och såga loss en del av berget. När det är gjort kommer vi att fylla befintliga hål och sprickor med förstärkningsmaterial. Arbetsmomenten kommer att pågå dagtid i cirka två månader. Störningarna i form av buller och vibrationer kommer att förekomma under arbetsperioden, men vi arbetar aktivt med att minimera påverkan på omgivningen.

När injekteringsarbetet är färdigt kommer vi med olika metoder utföra berguttag.