Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vi förstärker marken vid Packhusplatsen

I deletapp Kvarnbergets södra arbetsområde har det en under en längre tid pågått omfattande arkeologiska undersökningar. I området har arkeologerna bland annat hittat sex skepp. Nu har vi gått in i nästa fas när markförstärkande åtgärder påbörjats.

I den gamla Masthamnen har arkeologerna arbetat under en längre tid. Fynd som har hittats i området är bland annat sex båtar och flera mynt. Nu går vi vidare i byggnationen med att förstärka marken med hjälp av så kallade kalkcementpelare.

Provtagning och installation av kalkcementpelare

Under vecka 26 inledde vi provtagning av kalkcementpelare, där tog vi reda på vilken blandning av kalk och cement som får den optimala hållbarheten för området. När provtagningen var genomförd inleddes installationen av kalkcementpelare i det södra arbetsområdet som pågår fram till och med januari 2021.

Vi arbetar på vardagar mellan klockan 07-22. Bulleralstrande arbeten kommer att förekomma under perioden. De mest bullrande arbetena kommer att utföras på dagtid.

Installation av kalkcementpelare görs med en borr som borras ner i leran. När borren dras uppåt trycks samtidigt en mix av cement och kalk trycks ut i leran med ett högt tryck. På så sätt bildas en pelare i leran. De kalkcementpelare vi installerar är cirka 800 mm i diameter och ungefär 25 meter långa.

Vad händer i området sen? 

När marken är förstärkt är nästa steg att installera styrväggar för att gå vidare med slitsmurar. Slitsmurar fungerar som en del av Västlänkens tunnelväggar. Klicka här för att läsa mer om hur vi bygger tunneln i lera.