Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Vi förstärker marken vid Packhusplatsen

I deletapp Kvarnbergets södra arbetsområde har det en under en längre tid pågått omfattande arkeologiska undersökningar. I området har arkeologerna bland annat hittat sex skepp. Inom kort går vi in i en ny fas när markförstärkande åtgärder ska påbörjas.

I den gamla Masthamnen har arkeologerna arbetat under en längre tid. Fynd som har hittats i området är bland annat sex båtar och flera mynt. Inom kort går vi vidare i byggnationen när vi ska förstärka marken med hjälp av så kallade kalkcementpelare.

Provtagning av kalkcementpelare

Under vecka 26 inleder vi provtagning av kalkcementpelare, där vi ska ta reda på vilken blandning av kalk och cement som får den optimala hållbarheten för området. När provtagningen är genomförd kommer arbetet med att installera kalkcementpelare fortsätta i hela det södra arbetsområdet.

Installation av kalkcementpelare görs med en borr som borras ner i leran. När borren dras uppåt trycks samtidigt en mix av cement och kalk trycks ut i leran med ett högt tryck. På så sätt bildas en pelare i leran. De kalkcementpelare vi installerar är cirka 800 mm i diameter och ungefär 25 meter långa.

Vad händer i området sen? 

När marken är förstärkt är nästa steg att installera styrväggar för att gå vidare med slitsmurar. Slitsmurar fungerar som en del av Västlänkens tunnelväggar. Klicka här för att läsa mer om hur vi bygger tunneln i lera.