Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Inga bullrande arbeten nattetid när vi förstärker Götatunneln

Trafikverket har ansökt om att få utföra bullrande arbeten dygnet runt när vi förstärker Götatunneln. I torsdags avslog Länsstyrelsen vår ansökan. Det innebär att inga bullrande arbeten kommer att ske på natten tillsvidare. Beslutet kommer att överklagas.

Ansökan om att arbeta dygnet runt och överskrida riktvärdena för buller under perioden 28 december-4 juni 2021 skickades in i slutet av november till Länsstyrelsen i Västra Götaland, som är vår tillsynsmyndighet.

I går kom beskedet från Länsstyrelsen att de inte godkänner vår ansökan om att få utföra bullrande arbeten på kvällar, helger och nattetid. Det innebär att de bullrande arbetena kommer att ske på vardagar mellan klockan 07-19. Konsekvensen blir att arbetet kommer att ta längre tid och begränsningen av trafik i Götatunneln kommer pågå under längre tid.

– Det kommer att få trafikala, tidsmässiga och ekonomiska konsekvenser och konkret vad det innebär håller vi på att analysera, säger Markus Rangmar, delprojektledare för deletapp Kvarnberget.

Beslutet om att vi inte får utföra bullrande arbeten dygnet runt kommer att överklagas.

– Vi delar inte Länsstyrelsens bedömning utan anser att vår ansökan uppfyller de kriterier som mark- och miljödomstolen har satt gällande bullerdispenser, fortsätter Markus.

Trafikverket anser att arbeta dygnet runt ger en mindre total omgivningspåverkan över tid.

Tillfällig vistelse

De bullrande arbetena inleds den 28 december och kommer att pågå på dagtid. Det innebär att en del boende i området runt Kanaltorget och vid Otterhällan kommer att kontaktas för att deras erbjudande om tillfällig vistelse inte längre gäller.

Västlänken är en järnväg i tunnel under centrala Göteborg som ger staden genomgående pendel- och regiontågtrafik. Tre nya stationer gör att du kan resa enklare, snabbare och med färre byten.