Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

På bilden syns en gul grävmaskin till vänster och en del av det berget som ska tas bort längs St Eriksgatan.

I slutet av maj startar sprängningsarbetet vid Sankt Eriksgatan. Foto: AGN Haga.

Snart startar sprängningar vid Sankt Eriksgatan

I slutet av maj kommer Västlänkens deletapp Kvarnberget att påbörja sprängningsarbeten i höjd med Sankt Eriksgatan. Sprängningar i det här området bedöms pågå i cirka ett år.

För att möjliggöra byggnationen av Västlänkens huvudtunnel i området har omfattande bergschaktsarbeten pågått sedan i januari. Nu går vi in i nästa fas när sprängningsarbeten påbörjas i höjd med Sankt Eriksgatan i slutet av maj. Sprängningsarbeten sker på dagtid mellan klockan 09-15 och 17-19. Arbetet med sprängningar i det här området bedöms pågå i cirka ett år.

Hur påverkas omgivningen?

Utöver sprängningsarbeten kommer även bergschaktsarbeten som till exempelvis borrning och förstärkning av berget att pågå parallellt i det här området. Vi fortsätter att spränga vid Packhusplatsen vilket innebär att sprängningar kommer att märkas av flera gånger under dagen.

Inför varje sprängning görs säkerhetskontroller, arbetsområdet utryms och all trafik stoppas. Före sprängning ljuder korta signaler som följs av en kort tystnad strax före sprängning. Efteråt kommer en lång signal som betyder att sprängning är över.

Vid varje sprängning kommer biltrafiken, gående och cyklister på Operagatan, mellan Göteborgsoperan och Casino Cosmopol, Mjölnaregatan, Sankt Eriksgatan, Nedre Kvarnbergsgatan och Torggatan att stoppas tillfälligt i båda riktningar i ungefär 5-10 minuter. Under en kort period precis innan sprängning, och tills en lång signal hörs, är entréer till och från fastigheter på gatorna ovan är ej tillgängliga. Detta är en säkerhetsåtgärd. Flaggvakter finns på plats i området.

Förvarning om sprängning

Du som bor eller har verksamhet inom 300 meter från våra arbeten kan få en förvarning cirka 30 minuter innan vi spränger i ditt närområde. Du anmäler dig via ett webbformulär och väljer om du vill få en förvarning via sms, e-post eller bli uppringd. Läs mer och anmäl dig genom att klicka här.

Västlänken är en järnväg i tunnel under centrala Göteborg som ger staden genomgående pendel- och regiontågtrafik. Tre nya stationer gör att du kan resa enklare, snabbare och med färre byten.