Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu är Rosenlundsbron avlyft och placerad på förvaring.

Nu är Rosenlundsbron avlyft och placerad på förvaring.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Två brolyft i Rosenlund avklarade milstolpar

Många viktiga moment ska klaffa när så här tunga broar ska hanteras. GC-bron väger 55 ton och Rosenlundsbron 133. Bara för att köra iväg den nedmonterade kranen som lyfte broarna behövs 16 långtradare.

I Rosenlund pågår förberedelser inför arbetet med huvudtunneln. Under veckan har två viktiga milstolpar för det fortsatta arbetet med Västlänkens deletapp Haga, med Station Haga, passerats. 

Den som passerat Rosenlund har säkert noterat den jättelika kran som stått på kajkanten utanför Skattehuset. Den har en lyftkraft på 600 ton som i lördags användes för att lyfta den nya gång- och cykelbron på plats vid Hvitfeldtsgatan.

Natten till torsdag lyftes Rosenlundsbron av sina fästen. Först lyftes de tunga sidoräckena bort. Sedan själva bron, som lades på pontoner i Rosenlundskanalen.

Efter detta lyftes svängkransen bort (den del som förr i tiden gjorde så att man kunde svänga bron, den är ej i funktion idag).


Tack vare gediget förarbete och bra samarbete kunde själva lyftet ske tryggt och säkert och på bara en timme, mellan 19.45 och 20.45.

Bron lyftes upp, vreds runt ovanför kanalen och fixerades sedan på pontoner i kanalen. Rosenlundsbron kommer alltså finnas kvar i Rosenlund, men på pontoner längs kajen. När huvudtunneln under kanalen är färdig monteras den tillbaka igen.

I samband med lyftet samlades en skara förbipasserande utanför staketet och följde arbetet mycket intresserad och vi kunde besvara många intressanta frågor om vad vi gjorde.

Den nya gång- och cykelbron som öppnades tidigare i veckan ska vara på plats under hela västlänksprojektets byggtid.

Läs mer om monteringen och pålyftningen av den temporära gång- och cykelbron här.

Följ oss på sociala medier, film från första brolyftet är publicerad på Instagram.

På Göteborg Direkt hittar du båda filmerna.