Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En stor hästkastanj flyttades i Kungsparken maj. I juli ska två lindar flyttas i Nya Allén och få ny plats i närområdet.

En stor hästkastanj flyttades i Kungsparken maj. I juli ska två lindar flyttas i Nya Allén och få ny platser i närområdet.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Två träd flyttas i Nya Allén i juli

Ytterligare två träd kommer att flyttas i Nya Allén för att göra plats för spårvägens nya läge vid Västlänken Station Haga.

En av lindarna, den minsta, ska flyttas vecka 26 och om alla förberedelser går som planerat kommer den största att flyttas under vecka 28.

Det minsta trädet har omkretsen 1,3 meter och väger cirka 50 ton, det större som har omkretsen 2,9 meter väger cirka 220 ton.

Det mindre lyfts med kran så som de två kastanjer som flyttades i Kungsparken oktober 2018. Det större flyttas med hjälp av specialtrailers. Det är en teknik som inte tidigare använts i Sverige.

Träden tillhör Göteborgs Stad men de flyttas i Trafikverkets regi, huvudentreprenör är VEAB Mark och trädgård, som anlitar underleverantörer från Tyskland för kran och trailer. Underleverantören från Tyskland har lång erfarenhet av att flytta stora träd, vilket även Trafikverkets medarbetare har. Arborister följer arbetet hela tiden. 

Träden ska flyttas till en ny permanent plats i parken. Någon betydande trafikpåverkan ska inte flytten orsaka, utöver den påverkan byggnationen redan har i området. Går flytten som planerat är den avklarad inom ett dygn.