Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vi avslutar undersökningsprogrammet

I ett omfattande undersökningsprogram har vi nu kartlagt berget för att kunna bygga Göteborgs station Haga på ett säkert sätt. Nu i oktober gör vi de fyra sista sonderingarna i området.

Det var i december 2019 som vi påbörjade arbetet med att kartlägga berget i området där Göteborgs station Haga ska byggas. Genom kärnborrning och jord- och bergsondering kan vi bestämma gränsen mellan jord och berg samt få information om bergets kvalitet och sammansättning.

Sedan vi inledde arbetet har vi utfört 16 kärnborrningar och 106 jord- och bergsonderingar i området runt Haga Kyrkoplan och Handelshögskolan. De sista sonderingarna sker på fyra olika punkter längs med Vasagatan, i höjd med Handelshögskolan och intill korsningen vid Haga kyrkogata. Arbetet ska utföras dagtid under vecka 42. 

Kärnborrning och sondering gör vi från markytan och kan ge upphov till buller och stomljud i närliggande fastigheter. Därför kan det bli aktuellt med både insyns- och ljuddämpande åtgärder, beroende på var arbetet utförs. Med förberedelser och efterarbeten tar det cirka fem timmar att utföra en sondering.

När man utför kärnborrning skruvar man ner ett foderrör i marken som gjuts fast i berget. Genom foderöret tar vi därefter upp en borrkärna med ett roterande borr. Kärnan skickas på analys och med hjälp av dessa kärnor kan vi kartlägga sprickor och svagare strukturer i berget. Vi får bland annat information om vilken bergart det är eller vilken förstärkning som behövs.