Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vy över projektets arbeten i Haga och Pustervik. Hagakyrkan syns till vänster i bilden.

Start för de stora bergarbetena i Haga

Den 2 september påbörjar vi sprängningsarbetet för bergschaktet vid Parkgatan. Ett arbete som tar oss 27 meter ned i marken. Därefter kan vi gjuta stationens golv, väggar och tak och fortsätta med uttaget av stationsutrymmet under Haga kyrkoplan.

I och med den den 2 september inleder vi de stora bergarbetena i Haga. För att ta oss 27 meter ned i marken använder vi en kombination av vajersågning och sprängning. Fördelen med vajersågning är att vibrationerna från sprängningarna minskar och vi får en mindre omgivningspåverkan, men det innebär också att bergschakten tar längre tid. Vi räknar med att arbetet kommer att ta upp till 56 veckor.

Sprängningarna sker i korta intervaller två gånger måndag - torsdag, strax innan klockan 10.00 och strax efter 13.00. På fredagar har vi ett sprängningstillfälle. 

Var uppmärksam på ljudsignalen

En ljudsignal förvarnar omgivningen om att en sprängning kommer att ske och all trafik stoppas då av vakter inom en utsedd säkerhetszon. Signalen ljuder i 3 minuter innan sprängningen äger rum och 30 sekunder efter. Vakter stänger då av Parkgatan för bil- och spårvägstrafik.Det handlar om korta avstängningar under några minuter.

För att skydda gång- och cykeltrafikanter har vi även vakter utplacerade i området runt Haga kyrkoplan som tillfälligt kommer att stoppa förbipasserande när en sprängning äger rum.

Få en förvarning om sprängning

Vi en sprängförvarningstjänst kan du som bor eller arbetar inom 300 meter från Västlänkens byggarbeten bli förvarnad 15 – 30 minuter innan en sprängning äger rum. Vid anmälan anger du namn, adress och på vilket sätt du vill bli förvarnad på; via sms, e-post eller bli uppringd.