Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu har sprängningarna för servicetunnelns ingång startat. Bild: Christer Nilsson NRC Group

Nu har sprängningarna för servicetunnelns ingång startat. Bild: Christer Nilsson NRC Group

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Första sprängningarna i berget vid Linnéplatsen

De inledande sprängningarna i berget vid Haraldsgatan inleddes på torsdagen. Arbetet fortlöpte som planerat.

Under sommaren har förberedelser på arbetsplatsen vid Linnéplatsen, närmare bestämt på Haraldsgatan mellan Psykologiska institutionen och BASF-huset, pågått. På torsdagen vad det dags att börja spränga för servicetunnelns ingång. 

Sprängning sker vid fasta tidpunkter på vardagar, kl 10, 14.30 och i undantagsfall kl 18.30. En till två sprängningar per dag planeras i en inledande fas. Inför varje sprängning görs säkerhetskontroller, arbetsområdet utryms och trafiken stoppas.

Före sprängning ljuder korta signaler som följs av en kort tystnad strax före sprängning. Efteråt kommer en lång signal som betyder att sprängningen är över. De som vistas i närheten hör sprängsalvorna även om de dämpas med sprängmattor, vilka också skyddar mot sprängskott.

När arbetet senare kommit en bit in i tunneln ändrar ljudet karaktär och hörs inte så mycket från mynningen. Denna fas beräknas pågå upp till någon månad. Läs mer här.