Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Spårvagnen rullar åter som den ska på Södra Hamngatan

Som planerat öppnades Södra Hamngatan den 1 oktober och spårvagnen kunde åter trafikera. Ett gediget förstärkningsarbete inför Västlänkens huvudtunnel är utfört. I natt görs det sista asfaltsarbetet.

Natten till måndag utfördes som planerat de slutarbeten som krävdes för att vagnen åter skulle rulla på Södra Hamngatan. Natten till 2 oktober görs ett avslutande asfaltsarbete från kl 02.00 till 03.40 enligt planen. Några mindre justeringar med kantsten senare är gatan återställd i sitt ursprungliga skick. 

Södra Hamngatan är en viktig gata ur historisk synvinkel, då bland annat det som anses vara stadens äldsta boningshus finns där. Länsresidenset från 1650 med landshövdingens bostad och även länsstyrelsens lokaler finns på den del av gatan som nu förstärkts.  

Arbetena är ett led i förberedelserna inför bygget av Västlänkens huvudtunnel. Denna underentreprenad ingår i deletapp Haga och har skapat de förstärkningar i gatan som kävs för att huvudtunneln kan passera under jord i området.

Det var den 18 juni som gatan stängdes av. Biltrafik leddes över på Norra Hamngatan och spårvagnstrafiken stoppades under byggets gång. Ett schakt har under sommaren öppnats i gatan och en betonkonstruktion, så kallad bottenplatta, har byggts in under den.

Under arbetets gång har även intressanta arkeologiska fynd gjorts. Inte minst pålar från den ursprungliga kanalkonstruktionen kom i dagen. Läs mer nedan i nyhetsrullen om hur arbetet framskridit.

Från den 1 oktober är gatan alltså öpppen för trafik, vilket innebär att arbetet framskridit enligt den fastställda planen.