Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Logotyp Kronotopia

Kronotopia – den konstnärliga gestaltningen av Västlänken

Tillsammans med Statens konstråd har Trafikverket genomfört två internationella konsttävlingar för gestaltningen stationerna Haga, Korsvägen och Centralen samt järnvägsområdet vid Olskroken i Göteborg.

Genom att engagera konstnärer tidigt i processen får de också inflytande över den arkitektoniska gestaltningen och kan samverka med arkitekter och konstruktörer så att miljöerna blir unika och konsten blir en del av helheten.

Kronotopia är också namnet på Västlänkens övergripande konstprogram som har tagits fram av Trafikverket, Statens konstråd, Västra Götalandsregionens konstenhet, Västtrafik, Göteborgs stad och Göteborg Konst. All konst som produceras inom Västlänken, under mark, i stationsbyggnaderna och utanför, tar avstamp i programmet.

Information om det övergripande konstprogrammet för Västlänken och Olskroken planskildhet finns på Statens konstråds webbplats. 
Västlänken: Kronotopia (statenskonstrad.se)

Olskroken planskildhet, bLINK (till vänster) av Katharina Grosse. 

Olskroken planskildhet

I Olskroken planskildhet står Katharina Grosse, som är verksam i Tyskland som konstnär och professor, för den konstnärliga gestaltningen.

Hennes arbete betraktas som banbrytande inom storskaliga installationer. Med det vinnande förslaget bLINK vill Grosse skapa en upplevelse av att en gigantisk spotlight i rymden sänder rosa ljus till jorden. Och mitt i ljuset tycks en jättelik meteorit ha landat ovanpå den nya bron vid Olskroken.

Läs mer om det vinnande förslaget bLINK på Statens konstråds webbplats. 
bLINK (statenskonstrad.se)

Station Centralen, Tongue and Groove av Danh Vō. 

Stationen Centralen

Med sitt idéförslag Tongue and Groove ska konstnären Danh Vö konstnärligt gestalta station Centralen.

Tongue and Groove är ett konceptuellt verk som tar avstamp i traditionell kinesisk byggnadskonst. Samtida tolkningar av gamla kinesiska träfogar kommer att genomsyra stationsmiljön och integreras i hela anläggningen, från pelare,stolar och golv, till handtag, lampor och möblemang.

Läs mer om verket Tongue and Groove på Statens konstråds webbplats. 
Tongue and Groove (statenskonstrad.se)

Station Haga, Rainbow Snake av Huang Yong Ping. 

Stationen Haga

Rainbow Snake av Huang Yong Ping är idéförslaget som vunnit tävlingen att gestalta station Haga.

Verket består av ett 318 meter långt pytonormskelett vars kurviga kropp slingrar sig genom jordlagren och hela Haga station, över och under jord, i parken, vid ingångarna, genom hallarna och plattformarna.

Läs mer om verket Rainbow Snake på Statens konstråds webbplats. 
Rainbow Snake (statenskonstrad.se)

Station Korsvägen, Evig anställning av Simon Goldin och Jakob Senneby. 

Stationen Korsvägen

Evig anställning av Simon Goldin och Jakob Senneby är ett idébaserat verk där en person kommer att få en anställning på station Korsvägen.

Vad arbetstagaren väljer att göra formar arbetets och därmed konstverkets innehåll. I ett idébaserat konstverk är det själva tankeprocessen, hela processen kring skapandet, inte förverkligandet av ett fysiskt objekt som står i centrum.

Läs mer om konstverket Evig anställning på Statens konstråds webbplats. 
Evig anställning (statenskonstrad.se)