Utöver analyser och beräkningar är dialog och samråd med berörda intressenter och myndigheter en viktig del i säkerhetsarbetet. Detta sker genom regelbundna möten vars syfte är:
- att skapa samförstånd kring funktionskraven
- att visa att erforderlig säkerhet kan uppnås och
- att diskutera alternativa lösningar/utformningar.
Arbetsgrupp
Säkerhetsrelaterade frågor avhandlas löpande i en arbetsgrupp där sakkunniga från Trafikverket, Räddningstjänsten Storgöteborg och ambulansen deltar. Arbetsgruppen behandlar till exempel frågor om utrymning och räddningstjänstens och ambulansens insatsmöjligheter. Gruppen genomför även tillsammans med räddningstjänst, ambulans, polis och trafikledning scenariospel för att pröva funktionaliteten i alternativa utformningar och öka förståelsen för aktuella byggnadstekniska frågeställningar och studerar befintliga säkerhetslösningar (till exempel utrymningsschakt i drift) i europeiska tunnlar.
Samordningsgrupp
Utöver arbetsgruppen behandlas säkerhetsfrågorna i en samordningsgrupp där följande myndigheter och organisationer är rådgivande: Länsstyrelsen Västra Götaland, Räddningstjänsten Storgöteborg, Göteborgs Stad, Västtrafik, Transportstyrelsen, Polismyndigheten Västra Götaland, Arbetsmiljöverket, SJ, VGR (ambulansen) och Trafikverket/Underhåll och Trafikledning. Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Boverket har bjudits in att delta i mötena. Syftet med samordningsgruppen är att informera och föra en dialog om bland annat koncept för insats, utrymning och säkerhet samt om den principiella utformningen av stationerna.
Både arbetsgruppen och samordningsgruppen kommer att finnas kvar i det fortsatta arbetet med projektet.