Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikplats Marieholm kopplar samman E45 och Röde Orm med Marieholmstunneln

Trafikplats Marieholm som är byggd i tre plan färdigställdes i somras och slutbesiktigades den 30 november 2017.

Trafikplats Marieholm är en del av Marieholmsförbindelsen och är placerad där den kommande Marieholmstunneln, Partihallsförbindelsen och E45 möts. Trafikplats Marieholm började byggas 2014 och består av två nya betongbroar, 330 och 110 meter långa, och två betongtråg på 120 och 170 meter, som kopplar samman Partihallsförbindelsen, E45 och längre fram även Marieholmstunneln där trafikplatsen sys ihop med tunnelmynningen.

Entreprenaden har även omfattat en ombyggnation av den befintliga vägen E45 som fått en delvis ny sträckning mellan Slakthusgatan och Gullbergsmotet – vilket totalt har inneburit 700 meter ny fyrfilig stadsmotorväg.
– Vi har lyft upp delar av E45 på en ny bro som går under "röde orm", Partihallsförbindelsen inofficiella namn i Göteborg, bron gör det möjligt att i framtiden köra ner i Marieholmstunneln, säger Pontus Hjort, projektledare för trafikplatser i Marieholmsförbindelsen.

Byggandet av Trafikplats Marieholm var ett komplext innerstadsprojekt med flera stora utmaningar. En av dem var grundläggning, geoteknik och omgivningspåverkan, eftersom det på platsen är över hundra meter lera ner till fast berg. Trafikplatsen är byggd i tre nivåer där den översta nivån, Partihallsbron, var byggd innan projektet startade.

– Arbetet med trafikplatsen har varit komplext eftersom trafikplatsen byggs i storstad, genom Natura 2000-området Säveån och på hundra meter lera. Men vi har legat före tidplanen. I praktiken har projektet varit klart före sommaren 2017, sex månader före ursprungligt planerad slutbesiktning, säger Pontus Hjort, projektledare för trafikplatser i Marieholmsförbindelsen.

Projekt Trafikplats Marieholm är nominerat till Årets Bygge 2018. Läs mer om tävlingen Årets Bygge här.

 Trafikplats Marieholm