Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu kan man promenera under älva

Nu är det fri lejd genom tunneln. De ballasttankar som förut låg i tunneln och tyngde ner den har tagits bort och det är möjligt att gå från ena sidan till den andra. (Tunneln är dock fortfarande en arbetsplats och är därför inte öppen för allmänheten).

På tunnelgolvet har vi istället gjutit en meter tjock betongplatta och runtomkring den har vi lagt på cirka 170 tusen m3 stenmaterial. Detta ska både skydda o hålla den på plats.

Nu är det alltså fri lejd genom tunneln och i april börjar vi montera kakel på insidan. Kaklade väggelement fraktas hit från Tyskland och de är cirka fyra gånger fem meter. De enorma delarna monteras direkt på tunnelväggarna med hjälp av maskiner.

Utanför tunnelmynningarna pågår markarbeten. Vid Marieholm ska tunneln anslutas till vägnätet, bla väg E45. Vid Tingstad förbereds öppningen av den nya Salsmästare gatan. Det blir då i praktiken möjligt att faktiskt köra, inte genom, men ovanpå tunneln.

Här färdigställs också en marina för småbåtar. Kajer och ett stort soldäck håller på att byggas. Hur marinan ska användas framöver bestäms av Göteborgs stad.