Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

I betongarbetarnas matsal

Underentreprenören Pramit Construction som gör betongarbetet i Marieholmstunneln har ett arbetslag från Turkiet. Hos dem arbetar två kockar, Kemal och Selçuk.

Marieholmstunneln är ett relativt ovanligt byggprojekt. I hela världen byggs bara enstaka sänktunnlar av dess slag varje år. Det är därför naturligt att få i världen har rätt erfarenhet av att arbeta med just den sortens tunnlar.

I Marieholmstunneln arbetar entreprenören Züblins underentreprenör från Turkiet, Pramit Construction. De har ett arbetslag som har varit med och byggt sänktunnlar världen över, och nu är de alltså i Göteborg. Arbetslaget ligger bakom allt betongarbete i Marieholmstunneln. Sådant som armering, gjutningar och cut and cover-arbetet på både Tingstad- och Marieholmssidan av tunneln. Med sig till Sverige har de cirka 70 tunnelarbetarna också två kockar, Kemal och Selçuk .

Kemal och Selçuk lagar mat till 70 betongarbetare - varje dag.
Kemal och Selçuk lagar mat till 70 betongarbetare - varje dag.

De två kockarna arbetar i en väl upplyst matsal med en aprilsol som skiner in från arbetsplatsen utanför. Matoset från de stora grytorna letar sig in från köket. Man kunde tänka sig att det här var en stressig tid på dagen, precis före lunch.

– Inte så farligt, säger Kemal och ler. Han är något äldre än sin kollega Selçuk, och har arbetat i Sverige i sju år nu.

– Man får se till att göra lunchen direkt efter att frukosten är klar, säger Selçuk.

Alltid en varierad kost

Stora lass mat står klara i köket. Dagens lunch är soppa, dönerkött, ris och sallad.

– Vi lagar alltid en varierad kost. Arbetslaget jobbar hårt, så de behöver en hälsosam och varierad kost. Frukt, vitaminer, protein och kolhydrater, säger Selçuk.

– De äter mycket av det mesta, säger Kemal.

Finns det något arbetslaget inte tycker om att äta, då?

– Visst, enskilda personer ogillar vissa saker, men det är ju en stor grupp arbetare också. Alla kan inte gilla allt, säger Kemal och skrattar.

Efter sju år i Sverige tycker han mycket om att arbeta i landet.

– Naturen är jättefin här, det är nog det jag gillar allra bäst med Sverige.

Selçukhar bara varit i Sverige i ett år, men håller med.

– Ja miljön är väldigt vacker. Sedan tycker jag faktiskt att människorna här är väldigt varma och trevliga, säger han.

Kvar till efter sommaren

De ställer fram desserten i en stor stålform: runda små bakelser som glänser i ett spad av sockrat vatten. Rätten kallas kemalpasha och kommer från Bursaprovinsen i västra Turkiet.

Kemalpasha från västra Turkiet. Receptet finns längst ner i artikeln!

– De här bakelserna innehåller väldigt mycket energi, men arbetslaget är ju på fötterna hela dagen och jobbar hårt, så det går åt, säger Selçuk.

Det turkiska arbetslaget blir kvar i Göteborg till efter sommaren, när deras arbete i Marieholmstunneln är färdigt. Då har tunneln kommit en bra bit närmare att öppnas för trafik. Fortfarande återstår då vägginstallationer, asfaltsarbete, teknikinstallationer – och inte minst en lång serie tester. Men grundarbetet kan göteborgarna tacka de turkiska betongarbetarna för.