Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ett nytt vadarhav skapas

Rena överskottsmassor från Marieholmsförbindelsen blir ett nytt vadarhav i Torsviken på Hisingen. I samarbete med Göteborgs hamn och fågelsakkunniga ska området i Torsviken förvandlas till ny rastlokal och övervintringslokal för vadarfåglar.

Under de senaste decennierna har många grunda vattenområden försvunnit då t.ex. industri- och jordbruksmark anlagts. Men med hjälp av projektets rena överskottsmassor skapas nu en ny miljö där bland annat vadarfåglar trivs.

- Här har vi en unik möjlighet att med hjälp av rena överskottsmassor skapa ett mervärde för miljön. Samtidigt begränsar vi även miljöbelastningen från våra transporter. Det är ett väldigt konstruktivt sätt att arbeta med miljöfrågor på, säger Christian Åberg, miljöansvarig för Marieholmstunneln.


Under sommaren 2019 sänks de resterande muddrade lermassorna från Göta Älv i havet utanför Vinga. Massorna läggs ut under juli/augusti efter Länsstyrelsens godkännande. Därefter är vadarhavet nästan färdigställt. Det som återstår för Trafikverket är att säkra vattentillgången och att bygga en yttre skyddsvall.

Läs mer här om vårt miljöarbete