Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Projektchefen: ”Tunneln invigs digitalt – men självklart hoppas vi också kunna låta folk gå i den”

Marieholmstunneln kommer invigas i slutet av 2020. Just nu går det inte att säga om det kommer bli möjligt att inviga den på plats, eller bara digitalt.

Efter flera års arbete börjar Marieholmstunneln, som knyter ihop Hisingen och Göteborgs fastland, verkligen närma sig sitt färdigställande. Den stora sänktunneln är kaklad och målad. Installationsarbeten pågår just nu och när tunneln har säkerhetstestats, mot slutet av 2020, kommer den att öppnas för trafik.

Stein Kleiven, projektchef. 

Men färdigställandet sammanfaller med en global smittokris, och Sverige är i skrivande stund under strikta restriktioner vad gäller allmänna sammankomster. Därför är det oklart om tunneln, som öppnar kring årets slut, kommer kunna invigas på plats.

– Vi vet att många ser fram emot att få ta en promenad genom tunneln när det närmar sig öppning, och vi som byggt den är förstås också ivriga att stolt visa vad det är vi byggt. Som läget ser ut just nu går det dock inte att lova någon invigning på plats, säger Stein Kleiven som är projektchef på Trafikverket.

Istället läggs fokus på en bra digital invigning:

– Även om vi kommer kunna låta människor se tunneln i verkligheten, så kommer vi lägga mest krut på en bra digital invigning. Exakt hur invigningen kommer gå till får vi återkomma till, men vi arbetar på att göra ett riktigt kul digitalt upplägg som visar den nya viktiga Marieholmsförbindelsen, säger Stein Kleiven.