Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Projektingenjören: ”Följ skyltarna – det tar lite tid innan vi alla vant oss”

2014 satte vi spaden i marken till nya Marieholmstunneln och nu är det bara några månader kvar tills vi öppnar. För dig som bilist blir det nya vägar och körmönster. Hanna Närhi, projektingenjör, ger några tips på vägen.

Hanna, alla undrar vilken dag vi öppnar tunneln. När öppnar vi?

– Vi öppnar innan årsskiftet, och just nu är planen att öppna den 16 december.

Vad har du för tips till alla bilister när Marieholmstunneln öppnar?

– Kör försiktigt och följ skyltarna. Det är en helt ny förbindelse som vi öppnar, med två nya trafikplatser och en ny tunnel. Det kommer att ta lite tid innan vi alla har vant oss vid de nya vägarna och hur vi ska köra.

Hanna Närhi, projektingenjör. 

Marieholmstunneln eller Tingstadstunneln? Hur vet man vilken tunnel man ska välja?

– Ja, det kan ju vara lite svårt  så här i början. Jag skulle uppmana bilisterna att ta en extra titt på skyltarna, så att de hittar den absolut smidigaste vägen för just dem. Det handlar ju om vart man kommer ifrån och vart man är på väg.  Kommer du exempelvis körande från E20 Partille och ska mot Lundbyleden, då tar du Marieholmstunneln. Vi har bra bilder på vår webbsida om detta, så där tycker jag man ska gå in och kika.

Blir det trängselskatt i tunneln?

– Ja, det blir det.

Vad ser du mest fram emot?

– När vi öppnar såklart, vi kommer att underlätta för flera tusentals människor varje dag. Jag ser även fram emot firandet av att hela förbindelsen är klar, där alla, även du som läser det här, kan vara med och fira tillsammans med oss. Det blir ett digitalt event, så håll utkik för mer information på vår webbsida.

Till sist Hanna, vad gör vi just nu inne i tunneln och vid trafikplatserna?  

– Inredningen inne i tunneln är så gott som på plats. Vi har målat linjer och satt upp skyltar och fläktar. Den tid som är kvar slutför vi våra installationsarbeten samtidigt som vi gör tester i tunneln och utbildar trafikövervakare, personal hos räddningstjänsten med flera. Vid E6:an mellan Tingstad och Bäckebol har vi öppnat den nya gång- och cykelbanan och vi är nu i slutskedet i bygget av den nya bullerskyddskärmen mellan Bäckebolsmotet och Backadalsmotet. I slutet av oktober är vi helt klara med bullerskyddsskärmen.