Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Hur rullar det på genom Marieholmstunneln?

Nu har Marieholmstunneln varit öppen i drygt fyra månader. Entreprenadledaren Örjan Karlsson ger oss en uppdatering.

Hej Örjan! Flyter trafiken på under älven?

– Jodå, det fungerar! I början såg vi att fler och fler hittade till tunneln hela tiden men på sistone har trafikökningen stannat av. Vi tror att vi har nått något slags normalläge i Coronatrafiken, som ju innebär färre bilar än normalt på vägarna.

Så maxkapaciteten för Marieholmstunneln är inte nådd?

– Nej, det finns plats för fler bilar, men eftersom det inte är några köer i Tingstadstunneln just nu så saknar trafikanterna incitament att leta sig från den gamla tunneln till den nya, så att säga. När Corona är över tror vi att det kommer att ske en ny överflyttning, för är det köer, då hittar man.

Hur många bilar kör genom tunneln varje dag?

– Ungefär 40 000 fordon per vardagsdygn och det är roligt att det är så många som använder tunneln nu, men det finns som sagt plats för fler. Till exempel ser vi att trafik från E45 Norr och E20 fortfarande använder Tingstadstunneln trots att restiden via Marieholmstunneln är kortare.

Tingstadstunneln ska väl renoveras och begränsas vad det lider?

– Ja, nästa vår. För att trafiken ska fungera så bra som möjligt när det sker behöver fler göteborgare hitta till Marieholmstunneln.

I början hade ju många svårt att hitta tunneln. Vad har ni gjort för justeringar för att komma tillrätta med det?

– Vi har ändrat en del skyltar och förbättrat linjemålningen på vissa platser för att förtydliga. En del saker är sådant vi sett själva, annat har vi fått till oss från trafikanter. Det är vi tacksamma för!