Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nya körvägar när tunneln öppnar

Nu är det klart! I natt öppnar Marieholmstunneln för trafik, vilket skapar nya körvägar och möjligheter.

webb Marieholm_Orto_Storbild.jpg

Väntan är över – i natt öppnar Göteborgs nya älvförbindelse Marieholmstunneln för trafik. Öppnandet kommer att ske i etapper och från tidig morgon på onsdag, den 16 december, är tunneln helt öppen.

Detta innebär att göteborgarna får lära sig nya körvägar i Göteborgstrafiken. För att ta sig mellan fastlandet och Hisingen kan man nu förutom den gamla Tingstadstunneln också välja den nya Marieholmstunneln, som går under Göta älv mellan Marieholm och Tingstad.

Öst-väst = Marieholmstunneln

Men vilken tunnel ska man välja? Enligt projektchef Stein Kleiven finns det en grundregel:

– Principen är att trafiken i nord-sydlig riktning ska välja Tingstadstunneln medan trafiken i väst-östlig riktning ska välja Marieholmstunneln. Kommer du exempelvis från Lundbyleden och ska till E20 mot Partille så väljer du Marieholmstunneln.

När det sker förändringar i trafiken kan det kännas ovant och ta ett tag innan en vänjer sig vid de nya vägarna. Det är bra att utrusta sig med extra tålamod, köra försiktigt och ta en extra titt på skyltarna.

Lokala vägar till tunneln

En annan förändring blir att det kommer att finnas lokala direktvägar till Marieholmstunneln på båda sidor om älven. På Hisingssidan kommer trafiken på Salsmästaregatan att kunna köra direkt in i Marieholmstunneln och samma sak gäller i motsatt riktning.

På fastlandssidan kommer trafiken från Gamlestaden att kunna köra direkt in i Marieholmstunneln via rondellen Waterloogatan-Walckesgatan, vilket troligtvis leder till minskad trafik på Gamlestadsvägen.

Förändring för säkrare vävning

För trafiken som kommer från Tingstadstunneln mot Lundbyleden blir det nya körsätt. Dels kommer dagens två körfält att vävas ihop till ett, dels kommer du inte att kunna svänga av mot Lillhagen i Brunnsbomotet. I stället hänvisas du till Leråkersmotet. Därför är det bra om du väljer Marieholmstunneln om du ska mot Lundbyleden.

Värt att notera är också att påfarten från E45 Karlstad till Tingstadstunneln kommer att stängas senare i vinter. I dagsläget är det oklart exakt när avstängningen sker, men det är bra om du som kommer norrifrån på E45 redan nu vänjer dig vid att ta Marieholmstunneln.

Mindre sårbart vid olyckor

Stein Kleiven framhåller att Marieholmstunneln kommer att öka robustheten i Göteborgs trafiksystem.

– Marieholmstunneln kommer att avlasta Tingstadstunneln med cirka 50 000 fordon per dygn. Med en ny älvförbindelse minskar också sårbarheten. Händer det en olycka i Tingstadstunneln så kan trafikanter välja Marieholmstunneln och vice versa. Dessutom kommer tillgängligheten till Göteborgs hamn, Norra Älvstranden och industrierna på västra Hisingen att förbättras.

 Exempel på nya körvägar

Välj Marieholmstunneln …

… om du kör från Lundbyleden till E20 och omvänt.
… om du kör från Lundbyleden till E45 mot Karlstad och omvänt.
… om du kör från E6 (Kungälv) till E20 och omvänt.
… om du kör från E45 Götaleden till Lundbyleden och omvänt.

Välj Tingstadstunneln …

… om du kör på E6 mellan Kungälv och Kungsbacka.
… om du kör från Lundbyleden till E6 söderut och omvänt.