Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stein Kleiven i arbetshjälm.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Hallå där, projektchef Stein Kleiven – vad händer just nu?

– Nu ska vi genomföra en lokaliseringsutredning där vi tittar på för- och nackdelar med olika sträckningsalternativ i de tre kommunerna Lilla Edet, Trollhättan och Vänersborg. I utredningen analyserar vi en mängd olika faktorer, som påverkan på natur, människa och kulturmiljöer, teknik och byggbarhet och nautiska delar som handlar om var och hur båtarna kan trafikera leden. Under lokaliseringsutredningen kommer vi att ha en dialog med kommunerna.

Varför tittar ni på flera alternativ?

– Innan vi går in i tillstånds- och byggprocesser måste vi enligt lag inventera olika alternativ och utreda för- och nackdelar för att hitta den bästa lösningen. Någon gång under våren 2021 kommer vi att presentera de olika alternativen.

Men fanns det inte redan ett alternativ till sträckning, åtminstone i Trollhättan?

– Tidigare gjordes en utredning som visade en sträckning genom Skoftebyn. Nu ska den sträckningen värderas, konsekvensbeskrivas och jämföras med andra tänkbara alternativ enligt den lagstiftning vi har – miljöbalken slår fast att alla lokaliseringsalternativ ska konsekvensbeskrivas.

När får man chans att tycka till?

– När vi presenterar alternativen och vad som vägts in får alla som berörs – privatpersoner, föreningar, företag och kommuner – ge feedback. Formerna för det återkommer vi till längre fram.