Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Spårbyte. Foto: Erik Holmstedt

Upprustning och modernisering av järnvägen i Boråsområdet

Trafikverket rustar upp och moderniserar järnvägen i Boråsområdet för att minska driftstörningar, och skapa ett mer robust och tillförlitligt järnvägssystem.

Vi planerar att genomföra byte av spår, kontaktledning och signalställverk samt att införa fjärrstyrning på utvalda järnvägssträckor i Boråsområdet. Åtgärderna kommer att bidra till att möjliggöra framtida kapacitetshöjningar och för att skapa ett mer tillförlitligt och robust järnvägssystem för tågtrafiken.

Fem projekt ingår i upprustningen av järnvägen i Boråsområdet. Ett är redan avslutat; på Borås bangård har vi bytt kontaktledning för att förbättra driftsäkerheten. Projektet avslutades sommaren 2019.

Följande fyra planeras att genomföras under byggtiden till och med 2022. (Du kan läsa mer om varje projekt genom att klicka på länkarna i högerspalten).

Borås signalställverk: Byte till ett modernt signalställverk som kommer att höja säkerheten och bidra till en flexibel och effektiv trafikering.

Borås-Hillared, spår- och växelbyte: För att öka robustheten och tillförlitligheten för tågen byter vi spår och växlar.

Fjärrstyrning och spårbyte, Herrljunga-Borås: För att skapa ökad punktlighet och kapacitet planerar vi ett fjärrstyrningsprojekt samt att byta spår på sträckan.

Spår- och kontaktledningsbyte Borås-Varberg: Vi planerar att byta spår, växlar och kontaktledning för ökad tillförlitlighet.

Så påverkas du:

Ett ökat fokus på upprustning av järnvägen innebär att många arbeten ska planeras in i järnvägssystemet. Dessa arbeten kommer periodvis att leda till stora störningar av tågtrafiken, men vi arbetar för att minska störningarna så mycket som möjligt.