Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Borås-Hillared, spår- och växelbyte

Trafikverket satsar på att öka antalet reinvesteringsuppdrag för att öka kostnadseffektiviteten. Från 2018 och framåt finns det ett antal stora planerade reinvesteringsuppdrag där det ingår ett flertal spår- och växelbyten.

Järnvägen mellan Borås och Hillared är i stort behov av underhåll då den har en låg teknisk standard, vilket riskerar orsaka problem för tågtrafiken. Järnvägen anlades på sträckan i slutet av 1800-talet och större delen av sträckan består av räler som är från före 1961.

Projektet kommer att genomföra ett spår- och växelbyte på Kust till Kustbanan som går mellan Borås och Hillared. Detta för att öka säkerheten och effektiviteten för resenärerna och godstågen. Kust till Kustbanan är en viktig del i Sveriges järnvägsnät och har en omfattande trafik av såväl godståg som resandetåg. Den totala spårbytessträckan är cirka 21,4 km.

Preliminär tidplan

  • Förarbeten, sänkning av kablar - mars till augusti 2019
  • Produktion sommaren 2020
  • Anläggningen ska öppna för trafik hösten 2020