Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Borås-Hillared, spår- och växelbyte

Trafikverket byter spår och växlar på Kust till kustbanan mellan Borås och Hillared. Detta ökar säkerheten och gör järnvägen på sträckan mer pålitlig. Totalt byts spåren på en sträcka om 21,4 km.

Järnvägen mellan Borås och Hillared är i stort behov av underhåll då den har en låg teknisk standard, vilket riskerar att orsaka problem för tågtrafiken. Järnvägen anlades i slutet av 1800-talet och större delen av sträckan består av räler som är från före 1961.

Projektet kommer att genomföra ett spår- och växelbyte på den del av Kust till Kustbanan som går mellan Borås och Hillared. Detta för att öka säkerheten och effektiviteten för resenärerna och godstågen. Kust till Kustbanan är en viktig del i Sveriges järnvägsnät och har en omfattande trafik av såväl godståg som resandetåg. Den totala spårbytessträckan är cirka 21,4 km.

Information till närboende
Informationsblad sommaren 2020.pdf

Trafiken stängs av

Spårbytet medför att trafiken på banan stängs av helt mellan vecka 25 - 33 sommaren 2020.

När banan är avstängd så sker utbyte av makadam, driftplatsen i Aplared moderniseras, fyra växlar byts ut och fyra broar besiktigas, förutom att räl och slipers byts ut i sin helhet. Du som resenärer kommer märka att rälsen blir helsvetsad, alltså utan skarvar efter bytet, vilket ger en tystare resa.

Vi vill poängtera att det är högst förbjudet att beträda spåret för obehöriga!

Preliminär tidplan

  • Förarbeten, sänkning av kablar: mars till oktober 2019
  • Spår- och växelbyte: sommaren 2020 vecka 25 - 33.
  • Anläggningen åter öppen för trafik hösten 2020