Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Närbild på järnvägsräls.

Uppställningsspår Lärje

I Lärje, strax norr om Göteborg, planerar vi att bygga nya uppställningsspår. Det gör att fler tåg kan trafikera järnvägen.

Aktuellt 

Samrådet för anläggning av nya uppställningsspår är nu avslutat. Tack för dina synpunkter!

Mellan 20 maj och 16 juni har samråd pågått med anledning av anläggning av nya uppställningsspår längs med Norge-/Vänerbanan, bandel 634, norr om Gamlestaden.

Samrådshandlingen och fördjupningsmaterialet finns under rubriken Aktuella handlingar på sidan Dokument för projekt Uppställningsspår Lärje. I materialet kan du till exempel läsa mer om vår planering och en beskrivning av de konsekvenser dessa får för miljön.

I takt med ökat tågresande och fler resenärer behövs fler tåg i omlopp. I framtiden krävs därför fler uppställningsbangårdar för tågen att stå på när de inte är i trafik. För att möta det behovet kommer vi att bygga en uppställningsbangård i Lärjeholm precis norr om Gamlestaden och ytterligare en i området söder om Rävekärr i Mölndal som kallas Pilekrogen.  

Varför bygger vi nya uppställningsspår?

Den struktur som finns idag för uppställning av tåg i Göteborgsområdet utgår från att alla tåg har Göteborg C som knutpunkt. Dagens uppställningsbangårdar har god tillgänglighet från Göteborg C. När Västlänken öppnas för trafik 2026 kommer trafikeringen i Göteborgsområdet att förändras. Samtidigt som det sker, förväntas också fler tåg att trafikera järnvägen.
Tillgängligheten till dagens uppställningsbangårdar försämras för de tåg som trafikerar Västlänken och som följd av det behöver nya byggas. En del av dagens uppställningsspår kommer också att försvinna i bygget av Västlänken.

Uppstallningsspar_Larje_webb_750.jpg