Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Plogbil på vinterväg

Så sköts din väg på vintern i Gävleborg

De statliga vägarna sköts av entreprenörer som arbetar på uppdrag av Trafikverket.

Driften av vägarna i Gävleborgs län är indelad i fyra driftområden. I varje område finns en entreprenör som svarar för drift och underhåll. Entreprenörerna plogar, saltar och sandar, river is och tar bort snö, tinar trummor och röjer stormfällda träd. Mellan de intensiva snöröjningsperioderna underhåller de vägräcken, kantstolpar och viltstängsel. De sköter också rastplatser, busshållplatser och trafiksignaler.

Entreprenörerna har tillgång till Trafikverkets avancerade väderinformation. Därför kan halkbekämpningen ofta ske redan innan temperaturen faller för att hindra att vägbanorna fryser. Plogbilarna kan rulla redan när de första flingorna faller.

Salt på de stora vägarna

Halka bekämpas med salt och sand. I Gävleborgs län används i princip salt på de stora vägarna som har mycket trafik. Sand är effektivt bara på vägar med lite trafik. I Gävleborgs län används salt på cirka 79 mil väg och sand på cirka 275 mil.

Saltet gör att vägen kan vara fri från snö och is även när det är kallt. Saltet har bäst effekt om det sprids innan temperaturen sjunker och nederbörden faller. Därför kan man se saltspridare i arbete på torra vägbanor vid plusgrader.

Läs mer om hur och varför Trafikverket använder salt på vägarna