Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Ytan mellan arkeologerna visar en blästplats som hittats. Vid en blästplats framställde man järn.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vad finns hemma på din bakgård?

En sten i skogen kan vara så mycket mer än bara en sten. I alla fall när man ger sig ut med en grupp erfarna arkeologer. Bland träd, växter och mossa öppnar sig en helt ny värld full av skatter från svunna tider som alla har en historia att berätta.

En härlig morgon i maj tar jag och en kollega bilen ner till Harmånger för att träffa Maria Björck och Inga Blennå från Länsmuseet i Gävleborg samt Karl-Fredrik Lindberg och Niclas Björk från Statens Historiska museum. De ska berätta hur en arkeolog arbetar och varför vi gör en arkeologisk utredning när vi bygger en ny väg.

- När vi bygger en ny väg av den här storleken så görs det alltid en arkeologisk utredning. Beslutet om att göra en utredning ligger hos Länsstyrelsen och ifall arkeologen hittar en fornlämning beslutar Länsstyrelsen om vi får gräva ut den eller inte. I det första steget i processen där vi befinner oss just nu så tittar vi efter synliga lämningar till exempel gravar. Vi mäter också ut platser där vi måste komma tillbaka för att ta ytterligare prover, berättar Maria.

Olika typer av fornlämningar

Höjden varierar mellan 15-60 meter över havet längs sträckan där den nya vägen ska byggas, på dessa nivåer är det möjligt att hitta lämningar från sten-, brons- och järnåldern. Vi ser oss omkring medan Niclas berättar om fynd som hittats i andra projekt och vilka kunskaper vi har idag kring arkeologi.

- I ett sådant här projekt så finns det stora chanser att öka på kunskapen kring fornlämningar i Harmånger då vi inte grävt så mycket i detta område tidigare, säger han.

Vad är det för fornlämningar man kan hitta i området?

- Vi hittade en smedja igår, säger Maria.

- Vi har också hittat sentida husgrunder och ett ganska ovanligt fynd invid en myr - en så kallad blästplats, där man framställde järn, fyller Inga i.

På frågan om vilka fynd som är roligast att hitta blir det svårare för gruppen att nämna en specifik sak. Bästa av allt är att hitta ovanliga fornlämningar för detta område t.ex. en bronsåldersboplats. Ibland skriver tidningarna om någon som hittat en fornlämning i sin åker. Är det någon skillnad på antalet fynd vi hittar idag mot antalet vi kunde hitta längre tillbaka i tiden? undrar jag.

- Ja, som privatperson var chansen större förr i tiden att hitta till exempel stenyxor när man plockade potatis för hand. Men arkeologer hittar fler fornlämningar nuförtiden, vilket beror på att vår yrkesgrupp helt enkelt har mer kunskap än tidigare i ämnet, säger Maria.

Medan vi står och njuter av de få solstrålar som letar sig ner mellan molnen får vi höra fascinerade historier om olika fynd som hittats genom åren. Jag kan verkligen se de olika tidsåldrarna framför mig och jag undrar hur livet var då. För 2000 eller 500 år sedan?

- Människor var inte så annorlunda förr än vad man kan tro. Till exempel har man hittat lämningar i Ryssland med väldigt gammalt klotter och det är samma skvaller som idag. Vem är kär i vem och vem som gjort något mot någon annan, säger Karl-Fredrik och vi skrattar.

Det har varit en väldigt intressant förmiddag och det är helt otroligt att människan är sig lik innerst inne, trots all utveckling som skett under tidens gång. På vägen hem tänker jag på alla fantastiska historier som gömmer sig där vi minst anar.

Så nästa gång du är ute i skog och mark eller varför inte på din tomt, ta en minut och titta på din omgivning med andra ögon, kanske är det du som hittar en skatt nästa gång.

 

Mia Granlund

Vill du läsa mer om de tre stegen som ingår i en arkeologisk utredning hittar du mer information på Länsstyrelsen Dalarnas läns webbplats.