Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Översiktlig illustration över den nya sträckningen mellan Kongberget och Gnarp.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Klart för ny sträckning av E4 Kongberget-Gnarp

Trafikverket har nu tagit ställning till var nya E4 Kongberget-Gnarp ska byggas. Vid Harmånger har alternativ A3 (via västra Harmånger) valts.

Den nya E4:an mellan Kongberget och Gnarp ska förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten och skapa praktiska lösningar för lokaltrafiken. För att uppnå detta så effektivt som möjligt har Trafikverket valt alternativ A3, via västra Harmånger.  Sträckan Harmånger- Gnarp kommer att byggas i korridoren B-C-D förbi Jättendal, Bäling och Gnarp.

Trafikverket har studerat sex alternativa lokaliseringar för E4 vid Harmånger. Samtliga alternativ har både för- och nackdelar. Ställningstagandet vilar på Trafikverkets samlade bedömning av hur väl de uppfyller trafiksäkerheten och framkomligheten samt effekter, risker och lönsamhet. Målsättningen är att bygga en ny mötesseparerad E4. Hastigheten blir 110 km/h med planskilda korsningar och möjlighet för långsamtgående fordon, gående och cyklister att färdas på ett separat vägnät.

- Det finns många fördelar med den valda sträckningen. Trafikplatsernas placering gör att kopplingen till Harmånger blir god, samtidigt som buller och barriäreffekter i samhället minskar. Under byggtiden blir det marginella störningar i trafiken på E4, säger Trafikverkets projektledare Kerstin Holmgren.

Karta för hela korridoren