Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu anländer rälsen till höstens spårbyte mellan Gävle-Söderhamn

Vi förbereder höstens spårbyte (och upprustning) genom att lägga ut ny räls på sträckan Gävle-Söderhamn. Rälsbitarna är 420 meter långa och ska vara på plats till vecka 26.

Inför upprustningen av järnvägen mellan Gävle-Söderhamn i höst (ca 8 mil) placerar vi nu ut 125 000 meter räls vid sidan av befintligt spår. Rälsbitarna, som är 420 meter långa, anländer med ett 650 meter långt tåg. Leveranserna sker nattetid, cirka en gång i veckan, fram till vecka 26.

– Hittills har vi lossat räls mellan Stigs Gård-Hamrångefjärden. Torsdag natt, den 29 april, är det dags att lossa i Vallvik och till helgen, 1-2 maj, de norra delarna av Trödje, säger Adam Larsson, projektledare Trafikverket.

För att byta spåret behövs även makadam (krossad sten) och betongsliprar, men det materialet kommer först på plats i samband med arbetsstarten i augusti.

Återanvänder material för att nå miljömål

Att återanvända material och hushålla med naturresurserna är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete. I samband med den förberedande kabelsänkningen inför spårbytet togs prover på makadamen för att utesluta farligt avfall vid rälsbytet. Resultatet visade att större delen av makadamen går att återanvända eller ta vara på för senare användning.

– Makadam går jättebra att återanvända. Återbruk av material är ett bra sätt för oss att uppfylla Trafikverkets miljömål, säger Adam Larsson.