Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Viktiga krabater för ekosystemet

Fladdermöss är insektsätare och utgör en viktig del i ekosystemet. En enda fladdermus kan äta upp till 1000 myggor i timmen.

Sommaren 2020 gjordes en inventering i projektet Gävle-Kringlan för området mellan Lexe och Bäckebro, se karta. En ny järnväg medför buller och barriäreffekter. Det sistnämnda kan innebära att järnvägen skär igenom viktiga miljöer som inte längre kan nyttjas av fladdermössen. Men det finns idag goda möjligheter att behålla landskapets funktioner, man kan bygga viltpassager i form av tunnlar eller broar. Båda varianterna fungerar bra liksom fladdermusholkar gör när värdefulla träd försvinner.

Viktiga krabater för ekosystemet

Fladdermöss är fridlysta vilket betyder att det är förbjudet att fånga, döda eller flytta dem. Man får heller inte förstöra deras boplatser. De är insektsätare och utgör en viktig del i ekosystemet. En enda fladdermus kan äta upp till 1000 myggor (eller motsvarande) i timmen.

Vi hittade tre arter av fladdermöss i inventeringsområdet, Nordfladdermus, Vattenfladdermus och Mustasch-/Taigafladdermus. Vi fick totalt 530 registreringar på fladdermöss men inte någon koloni.

Karta fladdermusinventering_750x230.jpg

Klicka här för att komma till vår huvudartikel: Vi är fladdermössen på spåren.