Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ondskefull eller god - lär dig mer om fladdermössen i närområdet

Fladdermusen är ett mytomspunnet djur. För att avlägsna alla läskiga tankar du kanske har om fladdermöss har vi till denna Halloween valt att presentera två vanligt förekommande arter, Nordfladdermusen och Vattenfladdermusen.

Hoppas läsningen ger ökad insikt och förståelse för de små ulliga (gulliga?) liven som vi har att ta hänsyn till när vi planerar ny väg eller järnväg. Lyssna även på fladdermössens olika läten som vi har registrerat i inventeringen - klicka på länkarna nedan. Hör du någon skillnad?

Nordfladdermus 

Nordfladdermus_750x230px.jpg

Nordfladdermusen är vanligt förekommande i Sverige men finns även i Öst- och Centraleuropa där den kan flyga på hög höjd, 2000 meter är inte ovanligt. Den kännetecknas av sina korta rundade öron och kraftiga tänder. Den ser nästan lite farlig ut. Kroppen är ungefär 5-7 cm lång med en vingbredd på 24-27 cm. Den  väger ca 14 gram. Pälsen är mörkbrun med ljusgrå mage.

Den jagar främst i skymning och gryning men under vår och höst kan den också jaga dagtid. På menyn står främst flygande insekter. Nordfladdermusen bygger ofta sitt bo i byggnader där honorna vanligtvis bildar egna kolonier med ungarna, skilda från hanarna. Ungefär två till tre veckor efter födelsen blir ungarna självständiga.

Nordfladdermusen (30 kHz) klicka på ljudfilen för att höra hur den låter.

Vattenfladdermus 

Vattenfladdermus_750x230px.jpg

Som det hörs på namnet är Vattenfladdermusen vanligt förekommande vid vatten, men den finns även i skogsområden med lövskog. Den förekommer i större delen av Europa liksom Ryssland och Asien. Den är mycket vanlig i södra Sverige och ända upp till mellersta Norrland.

Kroppen är ungefär 4-5 cm lång med en vingbredd på 23-27 cm. Den väger ca 6-14 gram. Pälsen är rödbrun med en ljusgrå buk där kroppen kännetecknas av långa underarmar och svans. Vattenfladdermusens öron är trekantiga jämfört med Nordfladdermusen. Den jagar i skymning och gryning nära vatten. På menyn står insekter som sländor, vatteninsekter, skalbaggar, flugor och fjärilar.

Även Vattenfladdermusens honor bildar egna kolonier skilda från hanarna. En koloni med honor och ungar kan bestå av ett tiotal till några hundra medlemmar. Ungarna föds under sommaren och när de är ungefär tre till fyra veckor klarar de sig själva.

Vattenfladdermus (45 kHz) klicka på ljudfilen för att höra hur den låter.

Källor: wikipedia.se, nrm.se, Trafikverkets ljudupptagning vid naturvärdesinventering.